Направи си сам
Майсторски класове, инструкции, полезни съвети, рецепти.
» » » »Ние правим кран за дърво от болт
Ние правим кран за дърво от болт

Необходимостта от изрязване на вътрешната резба в дупките на дървени части може да възникне при извършване на различни видове работа, например:
 • по време на монтажа на мебели;
 • по време на изграждането на рафтове или опори в помощните помещения или гаража;
 • при сглобяване на конструкции, изискващи свързване на дървени елементи помежду си или с метални части.

Ако нямате възможност или желание да закупите необходимия кран за това в магазина, предлагам да направите този инструмент със собствените си ръце от ненужен болт. За тази работа ще отделите не повече от 5 минути и ще останете много доволни от резултата.

Необходими инструменти и материали


Ще ни трябва:
 • ъглошлайф (шлайф);
 • скоба или менгеме;
 • шлифовъчна машина (наждачка) с финозърнест камък;
 • бормашина;
 • болт или винт с необходимата дължина с резба с желания размер.

Ние правим кран за дърво от болт

Ние правим кран за дърво от болт

Даване на бъдещето докоснете необходимата форма


Ако използвате болт или винт, отрежете главата му или отвертка на ключ. Ако намерите, можете веднага да вземете резбата с резба с желания размер. Това ще позволи бъдещото използване на кран с бормашина или отвертка.
Ние правим кран за дърво от болт

След това трябва да създадете малък конус в единия край на нишката. Направих това на настолна машина с емери. По време на шлайфане болта трябва постоянно да се върти, за да се осигури еднакво конусност.
За това препоръчвам да закрепите нашия болт без глава (или шпилка) в патронника и да го завъртите, като включите свредлото с ниска скорост. В този случай болтът трябва да е ориентиран спрямо равнината на шлифовъчния камък под малък ъгъл, осигурявайки желания конус. По този начин ние получаваме центриран конус с правилна форма на нашия кран.
При извършване на тази фаза на работа нишките на резбата не трябва да бъдат напълно източени дори в първоначалната част на крана.
Ние правим кран за дърво от болт

Изрежете жлебовете на крана


Ние фиксираме крана със скоба или го затягаме в порок. С помощта на шлайф изпълняваме 3 или 4 надлъжни прореза, разположени равномерно около обиколката на крана.
Изрязаните канали ще ви позволят да премахнете дървени стърготини по време на процеса на резба, а острите ръбове на резбовите нишки, образувани от каналите, лесно ще се нарязват в дървото.
Ние правим кран за дърво от болт

Почистете конец на чешмата


Вземете гайката със съответната резба и, като я завиете на крана, го закарайте няколко пъти по резбата в посока напред и назад. В резултат на това ще бъдат премахнати малки издънки, които неизбежно ще се появят при нарязване на надлъжни канали.
Ние правим кран за дърво от болт

Сега можете да захванете крана в патронника и да се уверите, че работи правилно. Ако се страхувате, че патронникът на свредлото ще бъде надраскан от нишката на неработещата част на крана, шлайфайте го върху наждачката. Не съм правил това и не забелязах повредата на патрона. Всъщност болтовете обикновено са изработени от по-мека стомана, отколкото свредло.
Ние правим кран за дърво от болт

Правим нишка


Пробийте дупка в дървото, чийто диаметър е малко по-малък от вътрешния диаметър на нишката на крана.
Ние правим кран за дърво от болт

Когато резбата се движи бавно, след 1 - 2 оборота на инструмента, включете обратната страна и, като извадите крана, го почистете от чипове. Това ще позволи резба без недостатъци.
Ние правим кран за дърво от болт

Имайте предвид, че нишката, издълбана в дърво, не е толкова здрава като метала, но в някои дизайни силата му е напълно достатъчна.
Ние правим кран за дърво от болт

Коментари (1)
 1. Евгений Гуриевич
  #1 Евгений Гуриевич госта 1 юли 2019 г. 10:59 ч.
  0
  Дърворезбата в дърво трябва да бъде РОЛИРАН от смачка материал (който прави винт с върха на оградата!), а не нарязани влакна, които са толкова слаби срещу метал.
  За дървени скоби се стандартизира SEMI-ROUND NORD, която се използва и за пластмаса.

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини