Направи си сам
Майсторски класове, инструкции, полезни съвети, рецепти.
» » »Вечно фенерче в детската стая
Вечен фенер в Киндер

Имайки много енергично куче, което тича без почивка за топката, решихме да използваме това, като направим такова устройство, за да запазим част от енергията при джогинг. Ще направим ключодържател на врата с LED. Сутрин на разход ще се зарежда, а вечер ще светне и ще се превърне в полезно приспособление, тъй като имаме черно куче и то е напълно невидимо на тъмни вечери.

Ще имаме нужда


 • - Всеки светодиод (използвахме 3 цвята с чип вътре, той плавно блести с различни цветове);
 • - Калъф за ключодържателя (използвахме кутия от детското);
 • - Всеки стар механизъм от стар часовник;
 • - Малко неодимови магнити;
 • - Пръстен от куп ключове;
 • - диоден мост;
 • - Превключвател и т.н.

Да направим вечно фенерче в детската стая


Вечен фенер в Киндер

Получаваме неодимови магнити от кутии с магнитни скрепителни елементи, можете да ги вземете и от стари слушалки, от високоговорители и не работещи телефони.
Вечен фенер в Киндер

Събрахме малък стек с 8 малки магнита, можете също да използвате един магнит приблизително, както е на снимката.
Вечен фенер в Киндер

Правим малка цилиндрична основа от хартия, където магнитите ще преминават свободно и също така инсталираме две шайби за хартия върху цилиндъра, за удобство на навиването на бобината. За здравина добре импрегнирайте структурата на хартията със суперзалепване и оставете да изсъхне.
Вечен фенер в Киндер

Ще вземем жица за навиване на намотка от стари евтини китайски часовници.
Вечен фенер в Киндер

Трябва да навиваме от 500 до 1000 завоя. За удобство ще използваме отвертка за свредла, с която успяхме след няколко минути.
Вечен фенер в Киндер

След навиване, за да защитите намотката, внимателно изолирайте с електрическа лента.
Вечен фенер в Киндер

Припояваме две малки медни проводници към клемите на намотката, това ще бъде мястото, където бобината е свързана към веригата.
Вечен фенер в Киндер

Ние фиксираме медните проводници по протежение на основата с електрическа лента, ние също спояваме проводниците към тях. Изолираме мястото на запояване с горещо лепило и в същото време го фиксираме към тялото.
Вечен фенер в Киндер

Хвърляме магнитите в серпентината и затваряме от двете страни с хартиени тапи.
Вечен фенер в Киндер

Ще направим мястото за закрепване на ключодържателя от щипка за хартия, ще завъртим цикъла и ще го закрепим към дръжката. Вътре отваряме антените на цикъла наоколо и така, че да не изскочи и да го фиксираме с горещо лепило.
Вечен фенер в Киндер

От другата страна на дръжката, пробийте с шило две малки дупки за краката на светодиода, нанесете лепило с горещо разтопяване и залепете светодиода върху кошара, като го поставите на неговото място.

схема


Вечен фенер в Киндер

Електрическата верига е проста, същността на нейната работа е, че когато кучето тича, ключовата верига на врата ще се разклати, което ще доведе до разклащане на магнитите в намотката. Подскачащите магнити ще преминат по намотката, която ще произвежда пръски от малки количества променлива електрическа енергия. След това изблиците ще бъдат изравнени с диоден мост и ще презаредят Li-PO батерията. Когато дойде вечер, ние включваме превключвателя и натрупаното електричество ще захранва светодиода.
Вечен фенер в Киндер

Спойка диодния мост към бобината и батерията.
Вечен фенер в Киндер

Инсталираме превключвателя на негово място и свързваме всичко заедно. Проверете, всичко е включено.
Вечен фенер в Киндер

Залепяме здраво намотката вътре в кутията, така че да не се забива вътре в кошарата.
Вечен фенер в Киндер

Ключодържателят свети ярко и кучето се вижда отдалеч, имаме и трицветен светодиод с микрочип вътре.Ключодържателят постепенно променя цвета си, изглежда много красив.

заключение


По време на работа на ключодържателя забелязахме проблем, за съжаление генерираната енергия на намотката, нямаме достатъчно, за да заредим литиево-йонна батерия, част от електричеството също се разсейва на токоизправителния мост и за да оправим всичко, трябва да повторим веригата. Вместо обичайните диоди на токоизправителя, трябва да използвате диоди на Шотки, например, ss14, и вместо батерията да използвате йонистор, това ще направи възможно акумулирането на дори малки заряди от бобината. Освен това ще трябва да направите самогенериращ повишаващ преобразувател на напрежението, за да захранвате светодиода от йонистатора. Ще използваме транзистора 2N5551, KT315, S9014 или други подобни транзистори с малка мощност. Трансформаторът TR1 се състои от две намотки, 1-комплект и 2-мощност със средна точка. Веригата работи поради изблици на самоиндукция на индуктора, напрежението на самоиндукция може да бъде десетки пъти по-високо от захранващото напрежение. Увиваме трансформатора върху феритен пръстен, който може да се намери в стари икономични лампи (Размерът на пръстена е безкритичен). И двете намотки имат 20 оборота с жица 0,3 мм., Краят на първата намотка е свързан с началото на втората, това е нашата средна точка. Вижте диаграмата по-долу и принципа на навиване. Открих работеща схема във видеото на блогъра AKA KASYAN
Вечен фенер в Киндер

Видео за изграждане на тест за ключодържатели


Коментари (5)
 1. Сергей Косяков
  #1 Сергей Косяков посетители 16 септември 2018 21:01
  1
  за начинаещи - достъпен преглед, приятно за слушане, 5 точки
  1. DellaiSam
   #2 DellaiSam посетители 17 септември 2018 12:07
   1
   Благодаря, много хубаво, ще опитаме ...
 2. Кизимов Александър
  #3 Кизимов Александър госта 16 септември 2018 23:01
  0
  навиването на отвертка е, разбира се, по-лесно ... просто преброяването на скоростта не е comme il faut ...
 3. Г-н X
  #4 Г-н X госта 17 септември 2018 10:16
  0
  Откъде черпим магнитите? Не разбрах
  1. DellaiSam
   #5 DellaiSam посетители 17 септември 2018 12:06
   1
   Взехме магнити от кутии с магнитни ключалки, например в калъфи за телефон и подобна система, или от стари слушалки ...

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини