Направи си сам
Майсторски класове, инструкции, полезни съвети, рецепти.
» » » »Печка с петна от стари дискове
Котлон от стари дискове

Днес ще ви разкажа как направих пещ за моята работилница, за да можете да работите в нея през зимата, но в същото време да не вятърте електричество с маслени нагреватели.
Котлон от стари дискове

За тези цели взех 3 диска от камиона. Единият от тях беше с по-малък диаметър, така че беше решено да се постави под тиган с пепел.
Котлон от стари дискове

Необходими материали и инструменти


В допълнение към дисковете, ще ви трябва:
 • Шлайф с метални дискове.
 • Шлайф или бормашина с шлифовъчен закрепване.
 • Газова резачка или електрическо заваряване.
 • Лист метал с дебелина най-малко 10 мм, от който ще бъдат изрязани заготовки за различни спомагателни елементи.
 • Подсилващи пръти или ленти от метал с дебелина 10 mm или повече.
 • Стоманена тръба с дебела стена за изграждане на изхода на комина.
 • Топлоустойчив грунд или боя.

Изработка на пещ от автомобилни колела


Стъпка 1
Пепелникът трябва да бъде разположен в долния диск, за да може пепелта да бъде премахната. В допълнение, съдът за пепел служи като вход за въздух, така че горивото да гори добре. За да направите това, с помощта на шлифовъчна машина изрязах правоъгълна врата с размери 120 × 250 мм.
Котлон от стари дискове

Стъпка 2
След това свърза двата долни диска с обикновени болтове и гайка. Те положиха върху тях решетка, заварена от метални плочи, която ще служи като решетки. Също така за тези цели можете да използвате армировъчни пръти.
Котлон от стари дискове

Стъпка 3
За да направя горивната камера малко по-голяма, направих следното:
 • От лист с дебелина 10 мм изрязах лента с ширина 130 мм.
 • След това трябва да огънете тази лента по диаметъра на джантата на горните дискове. Имам малка преса, така че трябваше да разрежа лентата на три части.
 • Когато плочите бяха огънати по диаметъра на джантата на дисковете, ги заварявах заедно с електрическо заваряване.
 • След това заварете получения пръстен между двата горни диска.

Резултатът беше доста обемна камина, в която би могло да се вмести много дърво.
Котлон от стари дискове

Стъпка 4
От 5 мм стоманена лента е заварена метална кутия за аспит. С дължината трябва да се досетите, че кутията се затваря плътно, тъй като при големи слотове ще има прекалено интензивно горене и горивото бързо ще изгори. Като дръжка можете да заварявате всеки метален прът с всякаква дължина.
Котлон от стари дискове

Стъпка 5
След това пристъпи към устройството на горната плоча. Реших да го направя плъзгащ, така че в същото време да функционира като врата за зареждане на гориво. За целта горната част на диска беше изрязана с газов резач, но остави две родни отвори и след това пробие още един, за монтиране на подвижната част. Той направи и полукръгла вдлъбнатина за диаметъра на комина. Той изряза ръбовете на разреза с шлифовъчно колело, така че плочата да приляга плътно.
Котлон от стари дискове

Стъпка 6
Изрязах две половини на горната плоча от метален лист и пробих дупки в тях. След това ги полира малко и завинтва една от половинките, която се планира да бъде неподвижна.
Котлон от стари дискове

За да направя подвижната част лесна за ходене, трябваше да отрежа малко и да закръгля ръба й, тъй като острият ъгъл не позволяваше вратата да се отвори.
Котлон от стари дискове

Стъпка 7
В неподвижно фиксирана горна плоча изрязах дупка под коминната тръба. Оказа се малко по-голям (не изчислих ширината на половината, трябваше да го направя малко по-широк), така че трябваше да избера малко от подвижната част. Той заварява тръбата и заварява дръжка към подвижната част, така че да е удобно да се отвори амортисьорът.
Котлон от стари дискове

Стъпка 8
Така че цялата топлина да не излети в тръбата, трябва да направите комин амортисьор, който ще регулира тягата.
Котлон от стари дискове

Изрязах кръгла заготовка от метал, обърнах я така, че да се побира свободно в тръбата.След това пробих проходен отвор в тръбата, в който ще бъде вкаран прътът, за да завъртя амортисьора.
Котлон от стари дискове

Котлон от стари дискове

Поставих всичко това близо до изхода от тръбата, за да можете да стигнете до електрода, за да свържете пръта и амортисьора. За да предотвратя „клатенето“ на клапата, спрях: сега се отваря само в една посока.
Котлон от стари дискове

Стъпка 9
Когато готварската печка беше готова, за да придаде пазарен вид, почистих ръждата отвън, след което нанесох огнеустойчив грунд с помощта на спрей пистолет. Оказа се елегантно.
Котлон от стари дискове

Котлон от стари дискове

Стартирайте котлона


След пълно изсъхване той започва първото запалване на пещта и неговото изгаряне. За да направи това, той извади конструкцията на улицата и я разтопи с дърва за огрев. Той загрява постепенно пещ, като на малки порции слага дърва за огрев. Отначало пещта пушеше, но след добро загряване спря. Сега, след пълно охлаждане, той може да бъде инсталиран в работилницата, свързан към външен комин и използван за ваше собствено удоволствие.
Котлон от стари дискове

Гледайте видеоклипаКоментари (3)
 1. Constantin
  #1 Constantin госта 12 септември 2018 14:54
  2
  chicly
 2. Гост Дмитрий
  #2 Гост Дмитрий госта 13 септември 2018 09:17
  5
  Само това не са дискове, а спирачни барабани
 3. Гост Павел
  #3 Гост Павел госта 21 септември 2018 14:26
  0
  Проблемът с печките с най-високо зареждане е, че те много добре пушат дим и въглероден оксид през отвора за зареждане на дърва :(

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини