Направи си сам
Майсторски класове, инструкции, полезни съвети, рецепти.
» » » »Качествени кухненски ножове" Направи си сам "
Качествени кухненски ножове

Качествени кухненски ножове

Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове

Нож по поръчка е основният атрибут на повечето професионални готвачи и готвачи. Цената му може да варира от 200 до 3000 долара. Можете обаче да си направите същото само за 10 долара, докато работата ще се извършва само с ръчни инструменти.

Не бих нарекъл процеса на изработване на ножа много труден, но работата изисква много време и търпение, затова подгответе любимите си аудиокниги. На всеки нож са необходими около 20 часа. Има начини да намалите това време, но тогава ще трябва да харчите повече.
Списък на стъпките:
 • Избор на материали и / или инструменти.
 • Изборът на дизайн на ножа.
 • Изборът на стомана се основава на вашите нужди.
 • Оформяне на стоманен лист.
 • Топлинна обработка на метал.
 • Заточване на нож.
 • Изработка на дървена дръжка.

Докато работите по този проект, ще трябва да работите с доста остри, горещи инструменти и запалими вещества. Добрият подход към работата трябва да ви спести неприятности, но моля бъдете внимателни.
Въз основа на горното, нека продължим.

Материали и инструменти


Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове
Как се прави и използва клипс за нож

Ето какво трябва да направите нож с добро качество:
материали:
 • Стомана (ще се спра на този въпрос по-подробно на следващия етап).
 • Дърво.
 • Месингови нитове.
 • Гипс.
 • Железно сито.
 • Газова горелка.

инструменти:
 • Метален файл (с двойно изрязване).
 • Ножовка за метал.
 • Ръчна бормашина и тренировка за нея (можете да използвате електрическа).
 • Постоянен маркер (с тънка и дебела пръчка).
 • Ножици за метал.
 • Чукът.
 • Кернер.
 • Дълги клещи.
 • Ръкавици.
 • Дюза (за изгаряне на пропан).
 • Метална или пластмасова четка.
 • Митра кутия.
 • Трион на дърво.
 • Шкурка.
 • Ясен лак или петно.

Също така е полезно да имате държач на файлове.

Стомана за ножове


Качествени кухненски ножове

Изборът на стомана, на която спирате, ще повлияе значително на крайния резултат. Това е най-важната част от ножа.

Стоманата е комбинация от две вещества: желязо и въглерод. Колкото повече въглерод се съдържа в стоманата, толкова по-трудно е. Твърдата стомана може да направи по-тънък и по-остър режещ ръб на острието, което ще остане така дълго време. Това обаче ще доведе и до намаляване на здравината му, тъй като такава стомана ще стане по-крехка.

Исторически тези два елемента са били свързани, когато ковач нагрява желязо в пещ. Димът, който се излъчва от огъня (предимно въглеродни частици), покрива стоманата и след това влиза в съединение с нея, докато оформя желязото. И така се появи стоманата от Дамаск - колкото повече слоеве в острието, толкова повече пъти бяха сгънати и ковани, така че съдържанието на въглерод в него беше по-голямо. Днес стоманата от Дамаск се произвежда автоматично и по качество наподобява висококачествена неръждаема стомана. Има характерна текстура, която може да се подчертае с киселина.

С развитието на технологиите през последните няколкостотин години вече нямате нужда от цялото оборудване на ковач, за да направите нож от стомана с високо съдържание на въглерод. Днес подходящ метал може да бъде поръчан в Интернет.

Съществуват две класификации на стоманата: неръждаема и ръжда.

Неръждаемата стомана обикновено съдържа най-малко 13% хром, което помага да се предпази от ръжда и корозия. Неръждаемата стомана е по-трудна за термична обработка, особено у дома. Ето защо, ако искате да изберете такъв метал, тогава за термична обработка най-вероятно ще трябва да използвате услуги на трети страни.

Острието от неръждаема стомана съдържа по-малко от 13% хром. Такъв метал обикновено е по-евтин и е по-лесно да се обработва топлинно. Ножовете от него са остри като неръждаемата стомана. Тези метали обаче са податливи на корозия и ръжда в известна степен, поради което те не могат да се държат във влажна (не повече от 20 минути).

За производството на първия нож препоръчвам да използвате един от два вида стомана. Легирана инструментална стомана (HVG) или конструкционна пружинна стомана (клас 85).

Сега, след като най-накрая сте решили с избора на стомана, е време да вземете решение за размера.
Първият ми нож беше 230 х 2,5 х 40 мм от HVG. При производството му препоръчвам да се спрете на дебелината и ширината на острието, споменато по-горе. Можете да изберете дължината му по ваша преценка.

Изборът на форма за ножове


Качествени кухненски ножове

Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове
Формата на кухненските ножове може да варира в зависимост от предназначението им. Избрах западно-японския кухненски нож. Можете да намерите по-подходяща форма за себе си. Съветвам ви първо да го изрежете от картон, за да проверите как ще лежи в ръката ви. След това, ако е необходимо, ще остане възможно да се промени размерът му.

След като сте решили формата, можете да поръчате подходящ метал. Не забравяйте, че колкото по-голям е ножът, толкова по-дълго ще го обработвате. Затова препоръчвам да започнете с малък размер.

След това прехвърляме контурите на ножа от картон на метал, използвайки тънък маркер.

Ако използвате порок при обработка на метал, тогава ще ви трябват и няколко дървени пръти, между които ще закрепите детайла. Тогава няма да има следи от порок по него.

За да изрежете основната форма, използвайте ножовка. Ще отнеме много време. Ако държите ножовката с две ръце (едната на дръжката, а другата близо до винта за опъване) и равномерно разпределяте налягането по време на работа, процесът ще протече много по-бързо.

Формиране на профила на острието


Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове
Обикновено има две спускания в ножа, понякога три. Единият върви по цялото острие на ножа, а вторият прави режещия ръб. Има много видове профили, всеки от които има своите предимства и недостатъци. Ще се съсредоточа върху най-често срещаните и тези, които могат да бъдат формирани с помощта на устройство за затягане на файл.

Профил на клин:
Двете страни на острието се издигат по права линия до дупето. Много често срещан профил, тъй като съчетава острота и устойчивост на износване.

Петстранен профил на острието с подаване:
Такъв профил съдържа три ребра за спускане. Най-ниското, което е заточено. След това средното ребро, което се простира до средата на острието и след това слиза под лек ъгъл или дори плоско острие. Този профил не е толкова остър като клиновидна, но е по-устойчив на износване и излага по-малко триене по време на рязане.

Едностранно заточване:
Само едната страна има клиновидно спускане. Такъв профил е по-остър и по-точен, тъй като едната страна остава плоска. Той е доста често срещан в японската култура. При такова заточване острието се износва по-бързо и за тези, които не са запознати с такъв профил, операцията с ножа може да изглежда необичайна. Такова острие се прави най-бързо и е по-лесно да се изострят.

След като изберете профила на острието, е време да започнете най-дългите процеси. За стоманен лист с дебелина 2,5 мм ще трябва да отделите поне два часа, а колкото по-дебел е листът, толкова по-дълго ще отнеме обработката му.

Имам някои (лични) препоръки:
 • Централната линия на заточване може да се отбележи с помощта на тренировка с диаметър, равен на дебелината на детайла.
 • Ако ще направите двойно спускане, след първата обработка ръбът трябва да остане малко по-дебел, отколкото планирате да го направите.
 • Преди всяка стъпка на обработка нанесете нов слой боя с маркер.
 • Шлайфайте с широки работни движения. Това е важно, в противен случай можете да направите неравномерни вдлъбнатини на повърхността, които могат да се проявят само при полиране и от които след това ще бъде трудно да се отървете.
 • Заготовката, ако е възможно, се поставя най-добре върху дървена лента, така че обработеният метал ще се огъва по-малко.
 • Слушайте аудиокнига, особено всяка дълга.
 • Бъдете търпеливи и използвайте файл с големи зъби.
 • Използвайте само двойно изрязан файл, тогава вероятността дълбоките драскотини да останат в метала ще намалее.
 • Начукайте ножа и подайте на всеки 2-5 минути.


Полиране на ножовете


Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове
Гледайте видеоклипа:

Полираното острие не само изглежда по-добре, но и ще бъде по-защитено от корозия. Колкото по-гладка е повърхността, толкова по-малка е вероятността водата да остане в вдлъбнатините и да причини петна. За полиране на острието използвах три вида камъни. Той започна с едър камък (със зърно P300-P400), преминавайки към по-тънък (P800) и завърши полирането с най-тънкото, с абразивно зърно P1200. Резултатът от тази работа ще бъде блестящо острие, но без огледален нюанс.

Ако искате да изведете резултата на огледална повърхност или нямате шлифовъчни камъни, тогава за тази работа можете да използвате шкурка от кожа или влажна.

Процесът е известен - просто разтрийте острието върху камък или го разтрийте с шкурка върху острие. Правим това, докато повърхността не стане хомогенна, след което намаляваме размера на абразивното зърно. Когато работите с магаре, превключвайте от едната страна на другата, за да не ги оставяте мокри за дълго време. Ако е възможно да използвате шлифовъчен камък, който може да бъде обработен с масло, препоръчвам да го използвате, за да избегнете петна по острието. Този етап ще отнеме много време, но не повече от формирането на профила на острието.

Пробиване на отвори за нитове


Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове

За фиксиране на подложките върху дръжката на ножа трябва да се пробият два отвора за нитове в хвоста. Това е важно да направите преди термичната обработка. Препоръчвам тестов монтаж, за да се гарантира, че краищата на суровите накладки се простират отвъд краищата на носа. За да може свредлото бързо да се врязва в метала при пробиване, мястото на пробиване трябва да бъде маркирано с перфоратор. След това изберете свредлото с необходимия диаметър и пробийте два отвора в носа. Ако използвате ръчна тренировка, тогава рискът от счупване на свредлото ще бъде намален. Например аз с помощта на електрическа бормашина счупих две. Плюс това, пробиването с ръчна бормашина е малко по-дълго, отколкото работата с електрическа бормашина.

Направете бъг


Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове
За да подложите ножа на топлинна обработка, ще трябва да нагреете метала до необходимата температура, при която вътрешната структура на метала претърпява промени. Това се случва около 750 С. Видях някои хора да използват ацетиленово-кислородна горелка, но не съм опитвал този метод сам.

Ето защо, ако възнамерявате да извършите топлинната обработка сами, ще ви е необходим клаксон. Мисля, че повечето хора биха предпочели да го направят сами, отколкото да го купят. Информация за това как да направите бъг можете да намерите в Интернет. За това имате нужда от пясък и гипс. За да проверите температурата, можете да загреете кухненската сол. Ако се стопи, тогава тази температура ще бъде достатъчна за втвърдяване на метала. Но ако използвате стомана, която е по-сложна по отношение на термичната обработка, можете да се обърнете към трети страни за това.

Топлинна обработка на острие на ножКачествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове
Топлинната обработка е процесът, който разкрива истинските качества на ножа. До този момент металът беше доста мек и „ковък“ за обработка.След втвърдяване с острие ще бъде по-трудно да работите, така че проверете отново дали всичко ви подхожда.

Топлинната обработка има два етапа: първо стоманата се прави по-твърда, след това леко отслабва. Вторият процес се нарича ваканция. Това ще позволи на метала да бъде по-устойчив на износване (по-малко чуплив).

Температурата, до която е необходимо да се нагрее стоманата за втвърдяване, зависи от степента на стоманата. Обикновено температурата, до която трябва да се подава въглеродна стомана, е по-ниска от тази на неръждаемата стомана.

Без значение каква планина решите да използвате, време е да започнете процеса. Най-хубавото е, когато пламъкът се движи към изхода по спирала, така че металът се загрява по-равномерно. На този етап ръкавиците няма да са излишни, тъй като ще се намирате в близост до източник на такава висока температура. Периодично променяйте позицията на острието, така че да е сигурно, че е равномерно затоплен. Стоманата ще започне да променя цвета си. Когато стане яркочервен, задръжте магнита към него. Ако металът се намагнетизира, острието не се нагрява достатъчно. Ако не, значи температурата е точно.

За повечето инструментални стомани маслото се използва като охлаждаща течност. Отпадъчното двигателно масло е много подходящо, обаче, когато се спусне горещ нож в него, от него ще изплуват пламъци. Ако не искате да се занимавате с петролни продукти, можете да използвате рапица или зехтин. Въпреки това, независимо от избрания метод, бъдете готови и дръжте наблизо пожарогасител или кутия сода за хляб. Никога не се опитвайте да гасите изгарящо масло с вода. Количеството масло трябва да е достатъчно, така че металът в него да бъде напълно потопен. Въпреки това, при производството на кухненски нож, шнекът не е необходимо да се втвърди. Контейнерът не трябва да е от горящи материали. Без пластмаса или дърво. Използвах стар артилерийски снаряд.

Когато спуснете острието в маслото, след това го преместете напред и назад, сякаш ще режете нещо. Не ги карайте отстрани, тъй като това може да доведе до извито острие. След две минути ножът може да бъде изваден. Внимавайте, тъй като на този етап ножът е станал твърде крехък и може да се напука от леко падане. Измийте острието в сапунена вода, за да отстраните остатъчното масло. На повърхността могат да се образуват черни люспи, това е нормално. След като втвърдите острието, опитайте леко да го обработите с файл, той трябва да се подхлъзне и да остави само малки драскотини. Ако се нарязва добре на метала, тогава трябва да повторите процеса на втвърдяване отново.

Сега е време да оставите острието. Този процес намалява неговата твърдост, но подобрява гъвкавостта на острието. Можете да регулирате съотношението на твърдост и гъвкавост според височината на температурата и времето на почивка. Повечето производители на стомана имат метални таблици за термична обработка. Твърдостта може да бъде измерена с помощта на скалата на Рокуел. За кухненски нож тази цифра трябва да е на нивото на 60-64 kgf.

Освобождаването на моето острие от HVG отне два часа.

След закаляване острието най-накрая се полира. Всичко се извършва доста бързо, само много тънък горен слой се отстранява с камък или шкурка.

Качествено заточване на нож за качество


Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове
Гледайте видеоклипа:


Заточването е изкуство, което трябва да се изучава усилено. Въпреки че определени системи от този процес вече са разработени. Един от начините е да закрепите файла в специален държач. Не препоръчвам използването на инструменти за заточване, при които ъгълът на заточване на режещия ръб не може да бъде променен. Най-вероятно той няма да е подходящ за нашия вариант.

Заточих ножа си по много традиционен начин. Той подкара острие по магарето, без да променя ъгъла на наклона на острието. Това не е толкова трудно, колкото изглежда, защото избирате ъгъла на заточване и ще знаете как да държите острието. Колкото по-малък е ъгълът, толкова по-остър ще бъде ножът и толкова по-крехък ще бъде режещият ръб.Като чуем свистящ звук по време на работа, обръщаме острието и работим от другата страна. Само този път правете по-малко движения. Продължете да сменяте страни и да намалите броя на работните движения (до три от всяка страна). След това отидете на камъка с по-малко зърно абразив. Довършвам заточването на ножовете си върху камък със зърно P8000.

Бих препоръчал да заточите ножа (поне частично), дори преди да залепите захвата на дръжката. Дребните частици, които се образуват в резултат на работа върху магарето, могат да бъдат изядени в дървена облицовка, променяйки цвета си.

Изработка на дръжки, довършителни щрихи


Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове Качествени кухненски ножове
Качествени кухненски ножове

В зависимост от избрания стил на ножа, може да искате да скриете щифта в дръжката или, по-често, да поставите наслагвания върху него. При ножа ми дръжката е направена по втория начин, когато дървените плочи са шлифовани заедно с хвостовината и са закрепени с нитове.

Започнете с рязане на дървесина, за предпочитане твърда дървесина. Най-добре е, когато дървото има по-голяма текстура на годишните пръстени, а дебелината на една облицовка е от 5 до 10 мм. В зависимост от размерите на ножа си, можете да промените дебелината им. След като сте решили размера, използвайте кутията с митра, за да изрежете облицовката със същата дебелина. Във връзка с други измервания, на този етап не е необходима точност, основното е, че подложките стърчат зад хвоста.

След като облицовките са изрязани, ги подравнете върху хвоста и маркирайте къде трябва да отидат нитовете. След това пробийте тези дупки. Започнете с тренировка с дебелина, равна на диаметъра на главата на нитове. Дупката трябва да се направи малко по-дълбоко от височината на главата. Останалата част от дупката трябва да бъде направена с бормашина с малко по-малък диаметър от дебелината на нита. Така подложките ще бъдат по-сигурно закрепени.

Сега е време да вмъкнете нитовете в дръжката и да закрепите облицовките към хвоста (които все още приличат на пръти). С помощта на менгеме натиснете нитовете една към друга, докато те не се заравнят с дървото (така че ще се отделя по-малко време за смилане). След това дръжте нокътя с главата надолу в порок. Поставете дръжката на ножа така, че нитът да е върху главата на нокътя. На противоположната страна поставете по същия начин другата глава на ноктите върху нита. Ударете горния пирон, като по този начин задълбочите нитовете в дръжката, до дълбочината на по-широкия отвор.

След това използвайте мозайката, за да отрежете излишните накладки. След това за по-прецизна работа можете да придадете на дървото желаната форма с остър нож. Острието му се справя с тази задача доста точно, тогава просто трябва да избършете всичко с шкурка.

Обикновено правя задната част на дръжката по-дебела, а предните части на облицовката плавно се спускат към острието. След това можете веднага да нанесете прозрачен лак върху дръжката или да го обработите с шкурка със зърно P220.

Когато дървото е достатъчно гладко и дръжката е удобна за държане в ръката си, можете да нанесете петно ​​или лак, в зависимост от вида на дървото, което използвате. Ако харесвате външния вид на текстурата на дървесината, тогава нанесете лак, който ще ви помогне да защитите дръжката от влага и чипове. Когато дървото е доста гладко, с помощта на останалите парчета от породата можете да експериментирате с избора на петно. След слой петно ​​нанесете прозрачен лак.

Сега вашият качествен кухненски нож е готов


Качествени кухненски ножове

Току-що спестихте впечатляваща сума и сега можете да се насладите на използването на висококачествения нож, който сте направили. Благодаря ви за вниманието!
Коментари (2)
 1. Гост Артем
  #1 Гост Артем госта 12 август 2018 г. 15:40 часа
  1
  много писма, но ножовете са бедни, честно
 2. Sektor
  #2 Sektor госта 12 март 2019 г. 16:13
  1
  За изработката на такива дръжки за нож учител по работа би ми дал шамар в лицето. Да, а стоманата не е най-добрата за ножовете. Честно казано, не помня стоманената стомана, но ножовете са направени от нея в чипър за изработка на дървени стърготини. Това е мястото, където стоманата е наистина готина. Нарязва малки нокти и не оставя следа.

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини