Направи си сам
Майсторски класове, инструкции, полезни съвети, рецепти.
» » » »Ние шием тюл от решетка направете сами
Доста често различни видове мрежи се използват като материал за тюл. Материалът е много красив, но настроен, изисква специално внимание и подход за обработка. Това обаче изобщо не означава, че само майстори в професионален салон за завеси могат да шият тюл от мрежа. Напълно е възможно да се справите с такава задача сами, в удобни домашни условия. Достатъчно е само внимателно да проучите свойствата на вашата мрежа и да следвате инструкциите по-долу.
Ние шием тюл от решетка направете сами

На първо място се обработват страните на тюла. По правило това е обикновен подгъв в подгъва със затворен разрез, в завършен вид, от 2 до 3 см ширина (в зависимост от плътността на тъканта).
Има два вида мрежи - мека пластмаса и твърда. Първите са доста трудни за подгряване, особено без предварителна мокро-термична подготовка, вторите са малко по-прости.
Във всеки случай най-добре е страните да се подготвят предварително и едва след това да се постави машинната линия. За да направите това, внимателно, без да се разтягате по дължина, гладете страничните секции на тюла от грешната страна с 4-6 см. Тогава припускът трябва да бъде огънат наполовина навътре. За да се предотврати усукване на тъканта по време на шиене, квотите трябва да се фиксират с щифтове на всеки 15-20 cm.
Ние шием тюл от решетка направете сами

След това е необходимо да зашиете страните на тюла на разстояние 2 мм от вътрешния огънат ръб.
На етапа на полагане на машинния шев могат да възникнат следните трудности: машината дъвче ръба на тъканта в началото на реда, бримките на бримките, пропуснатите шевове.
За да не допуснете машината да дъвче по ръба на мрежата, трябва да шиете без закрепване, в началото на реда трябва да оставите доста дълги краища на нишките, за които можете бавно да издърпате плата, помагайки за движението му.
Дължината на шева не трябва да бъде кратка. Тогава процесът на шиене ще напредне много по-лесно и по-бързо.
По-добре е да разхлабите напрежението на нишката. Тогава готовият страничен шев няма да се затегне.
Ако бодът започне да се навива или се появяват пропуснати шевове, може да се наложи да поставите игла за плетене.
Ако това не помага или помага малко, трябва да използвате зигзаг вместо права линия.
Препоръчително е, преди да започнете работа, да опитате да шиете ненужно парче тюл, за да сте сигурни, че линията е красива и висококачествена.
Ако върху тюла има шаблон, например ленти, трябва внимателно да следите дали той съвпада.
Ние шием тюл от решетка направете сами

След това трябва да обработите дъното на тюла.
Квотата за нейната обработка първо трябва да се глади от грешната страна с 6 см, а след това отново - на половината от ширината.
Ние шием тюл от решетка направете сами

След това долната част на тюла трябва да бъде зашита.
Ние шием тюл от решетка направете сами

От дъното на тюла нагоре желаната дължина трябва да бъде отложена (например от пода до дъното на куката), от тази маркировка нагоре трябва да се отложат още две ширини на екстрафорта (завеса за завеси) плюс 2 см. Всичко останало трябва да бъде нарязано.
Допускането за обработка трябва да се глади от грешната страна на тъканта за цялата ширина на дизайна, а след това дори наполовина.
Ние шием тюл от решетка направете сами

В момента екстрафор се предлага с 2, 3 или 4 бримки, предназначени да затегнат тюла в ширина до желаната дължина на корниза. Ако има 4 нишки, обикновено в средата между тях се полага допълнителна линия. В други случаи е достатъчно да шиете екстра за две линии, само по краищата.
Ние шием тюл от решетка направете сами

Първо, екстрафорът трябва да бъде зашит по горния ръб, отклонявайки се на 1 см от горната част на тюла. След това, за да се избегне усукване на тъканта по време на шиене, долният й ръб е фиксиран с щифтове.
Ние шием тюл от решетка направете сами

След това се полага линия по долния ръб на лентата за завеси, щифтовете се отстраняват.
От единия краен ръб, от грешната страна на плитката, нишките на скобата трябва да бъдат вързани заедно, а от другия да се простират до предната страна на плитката, така че да е удобно да затегнете тюла.
Ние шием тюл от решетка направете сами

В края тюлът се изтегля до желаната ширина, нишките се връзват, навиват в малка ролка и се скриват под допълнителен порцелан.
Ние шием тюл от решетка направете сами

Ако е необходимо, тюлът се глади готов.
Тюл, изработен от мрежа върху къдрава екстрафора, е готов!
Коментари (0)

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини