Направи си сам
Майсторски класове, инструкции, полезни съвети, рецепти.
» » »Едноядрен и двуядрен подложка за отопление
Електрическото подово отопление се е преместило от категория лукс в необходимост, не само поради широка гама от различни производители, но и поради много достъпни цени, както и възможността за бързо решаване на проблеми, свързани с отоплението на различни жилищни и не само помещения.
Изборът на конкретна отоплителна система зависи от вида на бъдещата подова настилка и етапа на ремонтните работи. В случай на полагане на керамични плочки и порцеланови плочки, се препоръчва да се даде предпочитание на кабелното електрическо подово отопление. Той от своя страна се произвежда под формата на отоплителна секция, като се изисква замазка отгоре в района на 3-5 см и нагревателна подложка, монтирана директно под плочката. Най-често се предпочита вторият тип подово отопление, тъй като отоплителната постелка изисква по-малко подготвителна работа и има по-лесна инсталация в сравнение с отоплителната секция, а също така ви позволява да пуснете системата в експлоатация възможно най-скоро.
Единична и двужилна отоплителна подложка

Единична и двужилна отоплителна подложка

Единична и двужилна отоплителна подложка

Единична и двужилна отоплителна подложка

Нагревателната изтривалка е екраниран нагревателен кабел, в тройна изолация, фиксиран с неподвижно стъпало за полагане (обикновено 7-7,5 см) под формата на змия върху специална твърда мрежа серпентин. Решетката е изрязана, което ви позволява да поставите този тип подово отопление във всяка стая, дори с неправилна форма.
Според вида си отоплителната рогозка е разделена на два вида:
- едножилен, е едножилен екраниран отоплителен кабел, с два студени края, отделен от отоплителната част чрез свързващи съединители. Мощността на тази система е средно около 150 W / кв. м. Този тип подово отопление се препоръчва да бъде избран в случаите, когато се изисква удобно отопление на подовото покритие;
- двужилен, е двужилен екраниран нагревателен кабел, с един студен край, отделен от отоплителната част чрез свързваща втулка. Този вид отопление има средна мощност от около 160 W / кв. м. Използва се, когато е необходимо значително да се повиши температурата в помещението.
За директно монтиране към термостата са необходими студени краища. Дължината им зависи от квадрата на отоплителната рогозка, средно 1,5-3 метра, в зависимост от производителя. Ако е необходимо, те се съкращават или удължават до желания размер.
Допълнителен щит на нагревателния кабел предпазва от токов удар в случай на директни повреди. Не всички производители защитават кабелите, тъй като това изисква допълнителни разходи. Не се препоръчва да купувате кабелно подово отопление, което няма тези характеристики, без значение каква е атрактивната цена. Поради тройната изолация и екранирания екран, отоплителните рогозки не се страхуват от влажна среда и могат да работят дори във вода, в случай на непредвидени ситуации. В допълнение, друга защитна функция е наличието на заземяване.
Единична и двужилна отоплителна подложка

Единична и двужилна отоплителна подложка

Единична и двужилна отоплителна подложка

Трябва да се използва резистивен кабел за производство на отоплителна подложка и секция. Характеристиката му е, че омичното съпротивление варира в зависимост от температурата на околната среда. Фабричните комплекти не подлежат на увеличаване или намаляване, това застрашава отказ на цялата отоплителна система.Но именно благодарение на резистивния кабел животът на подово отопление, произведен на неговата основа, е много по-голям.
Когато избирате компания на производителя, трябва да обърнете внимание на мрежовото напрежение, необходимо за правилното функциониране на топлия под. Много европейски и американски марки произвеждат подово отопление, предназначено за мрежово напрежение 230 волта. Ако мрежата има по-ниско напрежение, отоплителната система няма да работи, както е предвидено от производителя, тя просто няма да има достатъчно мощност.
Когато използвате отоплителна постелка като единствен и основен източник на отопление, топъл под трябва да заема около 70% от цялото пространство на помещението. Ако подовете са монтирани като допълнително отопление, те трябва да заемат около 40-50% от целия квадрат на стаята.
Монтажът е разрешен само на свободна площ, която не е заета от шкафови мебели и домакински уреди. Не забравяйте да се отстъпите от всички стени и големи размери на мебели около 10-15 cm.
За безопасното монтиране на керамични плочки се препоръчва да се "затегне" нагревателната постелка с тънък слой лепило за плочки, да се остави да изсъхне и впоследствие да "постави" плочката в обувки с мека подметка по обичайния начин, като избягвате най-малките въздушни пропуски. Работата на нагревателната постелка може да се извърши само след като лепилото за плочки напълно изсъхне, обикновено около 2 седмици.
Единична и двужилна отоплителна подложка

Единична и двужилна отоплителна подложка

Единична и двужилна отоплителна подложка

Единична и двужилна отоплителна подложка

Когато избирате един или друг комплект подово отопление, силно се препоръчва да се свържете със специалисти, които могат правилно да изчислят необходимата мощност на топлия под и квадратурата, въз основа на характеристиките на помещението.
Коментари (0)

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини