Направи си сам
Майсторски класове, инструкции, полезни съвети, рецепти.
» » »Как да проверите стартовия кондензатор
Помислете как да проверите пусковия кондензатор на циркулационна помпа. По този принцип се изследват всички стартови кондензатори.
За въртене на турбината на помпата се използва асинхронен двигател. За да стартирате котвата, трябва да създадете фазово изместване в началния етап на стартиране. Това действие се постига с помощта на кондензатор, разположен върху спомагателната намотка.
Принцип на действие.
Кондензаторът се състои от две метални плочи, разположени паралелно, една спрямо друга и свързани помежду си с диелектрично уплътнение. Колкото по-голяма е плочата на плочата, толкова по-голям е нейният капацитет, който се измерва в микрофаради, пикофаради и пр. Когато положително напрежение се прилага към кондензаторните контакти, тази енергия се натрупва между плочите и когато се появи отрицателно напрежение, тя се прехвърля към веригата. Тъй като променливото напрежение се състои от постоянно променящи се отрицателни и положителни заряди, поради кондензатора, трептенията са подравнени към страната на положителното напрежение. Това помага да се създаде в началния етап на работа на индукционния двигател магнитно поле, което върти арматурата.
Симптоми.
В случай на повреда или загуба на капацитета на кондензатора с повече от ± 15% от номиналната му стойност, в първата версия циркулационната помпа няма да се стартира, във втория случай моторът ще се завърти.
Проверка на кондензатора.
Има няколко начина за тестване на кондензатори. Безопасен начин - за проверка се използва специално устройство за проверка на кондензатори или омметър, а опасен метод е, че изводите за неговата ефективност се правят чрез изхвърляне на зареден кондензатор. Също така, счупен кондензатор има външни характерни симптоми на неизправност: изтичане на електролит, подуто тяло. Не е трудно да се измери капацитетът на кондензатор със специално устройство. За да направите това, просто трябва да го включите и да настроите лоста на по-голяма от отчетената номинална стойност, докоснете сондите до контактите. След това сравнете получената стойност с посочената информация за случая.
Как да проверите стартовия кондензатор

Ако отклоненията са малки (± 15%), частта е полезна, ако стойностите липсват или са под допустимия диапазон, тогава стартовият кондензатор трябва да бъде заменен. Няма да смятаме опасен метод, тъй като той нарушава мерките за безопасност при работа с кондензатори.
Нека се спрем на индиректния метод за определяне на състоянието на устройството за съхранение с помощта на омметър.
Проучването на работата на кондензатора с омметър.
За да тествате работата на стартовия кондензатор:
1. Изключете контактите му от двигателя.
2. За по-лесно измерване при някои циркулационни помпи външният капак и клемите трябва да бъдат изключени.
Как да проверите стартовия кондензатор

3. Преди да проверите, освободете кондензатора, за това затворете контактите му, например с отвертка с плосък профил.
4. Превключете мултицета в положение за изпитване за съпротивление от 2000 кило ома.
5. Проверете констатациите за механични повреди, окисляване. Лошата връзка ще се отрази неблагоприятно върху точността на измерването.
6. Свържете габарита на таксата към проводниците на кондензатора и следвайте числата.Ако стойностите започнат да се променят по този начин: 1 ... 10 ... 102 ... 159 ... 1, тогава кондензаторът работи. Числата могат да бъдат различни, основното е, че се променят от 1 на 1. Ако стойностите на устройството не се променят (числото светва на дисплеите) или се показва нула, тогава частта е повредена. За да проверите отново, кондензаторът трябва да се разреди и повторете стъпка № 5 отново.
Как да проверите стартовия кондензатор

Предоставеният метод няма да позволи напълно да се измери капацитетът на кондензатора, но ще разкрие неговото състояние без специално устройство.
Коментари (8)
 1. Александър Солодовников
  #1 Александър Солодовников госта 3 март 2017 06:26
  1
  Интересна статия
 2. Вася
  #2 Вася госта 5 декември 2017 г., 8:17 ч.
  3
  Не е трудно да се измери капацитетът на кондензатор със специално устройство. За да направите това, просто трябва да го включите и да настроите лоста на по-голяма от отчетената номинална стойност, докоснете сондите до контактите.

  кое устройство? настройте лоста ?? какво какво какво? пише по-правилно и разбираемо
  1. Гост Сергей
   #3 Гост Сергей госта 3 май 2018 20:53
   1
   Това устройство се наричаше тестер. Сега, като например на снимката в статията - мултицет (измерва няколко стойности, обикновено директно и променливо напрежение, сила на тока, съпротивление, здравна проверка на транзистори с различна полярност и измерване на коефициента на усилване на К, по-скъпите модели могат да измерват капацитет и индуктивност).
   За измерване превключвателят от типа на измерване (в текста - „лост”) се настройва в съответствие с измерената стойност до максималната граница. Ако показанията са твърде малки, границата на измерване се намалява.
 3. Роман Серов
  #4 Роман Серов посетители 25 септември 2018 19:12
  0
  Сега има достатъчно евтини тестери, които могат да измерват капацитета на кондензатор. В момента току-що определих, че стартовият кондер вместо 7 микрофарада има капацитет 21 нанофарада. И това ме радва. Защото намотките са цели и помпата, въпреки че все още мога да я поправя. И след това скъп и рядък модел (поради вида на поплавъка).
 4. Denis
  #5 Denis госта 7 декември 2018 г. 18:43
  1
  и ако 0,1mF кондензатора, когато се измерва с 2000kΩ мултицет, дава равномерна цифра 497 и не се движи, тогава работи ли или не?
 5. Гост Владимир
  #6 Гост Владимир госта 15 февруари 2019 г. 00:54
  0
  По този начин можете да проверите само наличието на теч на кондензатор. Измерването на капацитета без измерване на вътрешното му съпротивление (ESR) няма да даде утвърдителен отговор, че кондензаторът е добър.За да сте сигурни, че кондензаторът (от 1 μF) не увеличава ESR, след измерване на капацитета, включете тя е свързана към 220 волтова мрежа последователно с 40-ватова лампа с нажежаема жичка.Ако лампата свети, кондензаторът е добър.
 6. Гост Александър
  #7 Гост Александър госта 21 февруари 2019 г. 21:12 ч.
  0
  "Тъй като променливото напрежение се състои от постоянно променящи се отрицателни и положителни заряди, поради кондензатора, трептенията са подравнени към страната на положителното напрежение. Това помага да се създаде в началния етап на асинхронния двигател магнитно поле, което върти арматурата." - Той сам е изобретил или изважда къде? Е, глупости!
 7. Джаксън
  #8 Джаксън госта 13 август 2019 г. 15:50 часа
  0
  Когато проверявате кондензатора с мултицет, трябва да изчислите продължителността на пълното зареждане. За 30 mF кондензатор това време трябва да бъде поне 50 секунди. В противен случай кондерът ще депонира.

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини