Направи си сам
Майсторски класове, инструкции, полезни съвети, рецепти.
» »Проста, но ефективна борба с шума от компютъра
Винаги съм смятал, че шумът в компютъра се създава изключително от вентилатори, работещи вътре, за да задвижват въздух. О, колко грешах! В крайна сметка основната част от шума се създава от тялото на самия компютър. Цялата вибрация от всички работни части на компютъра, като твърд диск, вентилатори или охладител, се предава на случая.

И най-интересното е, че вибрацията от корпуса е доста добре предадена на околните предмети, по-специално на стойката, на която стои компютърът.
Ще ви предложа една проста стъпка за разбиране - ще са ви необходими пет минути, за да направите компютъра си малко по-тих!

За това е необходимо да поставите вибрационно поглъщащ материал между компютъра и това, на което стои. Материалът може да е различен, но колкото е по-мек и по-дебел, толкова по-добре. В горната част на тези материали ще бъде парче пяна.

Ето моят компютър. Издава приличен шум.


След подплатата на меката тъкан разликата е доста забележима! По-специално изчезна ниският честотен шум.


Съветвам ви какво да правите.

Успех

Коментари (12)
 1. Danbaz
  #1 Danbaz госта 26 септември 2011 г. 21:17
  1
  основното нещо не е затворен долният отвор за охлаждане. При някои модели той е отдолу. ще бъде много по-безопасно и по-икономично [b] това [/ b] само да се сложи под краката. Е, ако използвате подложки за намаляване на вибрациите за HDD, системата ще стане по-тиха. можете също така самостоятелно да изрежете такива уплътнения от всеки подходящ материал за монтаж на охладители и оптични задвижвания. Направих точно това. И ако е възможно да се залепи кутията отвътре с шумоизолация за автомобил, тогава ще звучи само въздухът, който излиза от системния блок. [b] Основното нещо е да не „изключваме кислорода“ към машината! [/ b]
 2. V.A.L.E.K.
  #2 V.A.L.E.K. госта 12 декември 2012 г. 13:15 часа
  0
  Между другото, не легнете отгоре, иначе почти веднъж се запали: sad :: wassat:
 3. Димитри
  #3 Димитри госта 11 август 2013 г. 15:12
  0
  отговорът е верен !!! усмивка
 4. Sanyok
  #4 Sanyok госта 11 септември 2014 г. 23:31
  5
  Съветвам ви да купувате безшумни охладители и да не измисляте колело.
 5. 1
  #5 1 госта 4 август 2016 18:07
  8
  Отвратителни съвети за довършване на тялото отвътре с шумоизолация. Стените на тялото отделят топлина от нагревателните части. При залепване на кутията отвътре с шумоизолация, радиаторът ще бъде труден и ще се извърши само чрез вентилация. Възможно е прегряване на компютър.
 6. ogura.org.ua
  #6 ogura.org.ua госта 20 септември 2018 00:50
  1
  Трябва да кажа, празните картонени кутии също помагат. Но твърде силен - може да доведе до обратен ефект, твърде слаб може да се огъне под тежестта на компютъра. Между другото пяната от каучук може да бъде доста токсична, особено когато се влоши с времето.
 7. Ddiman
  #7 Ddiman госта 22 януари 2019 19:20
  0
  По едно време използвах електрическа лента като уплътнение на местата, където "майката" е прикрепена към тялото и около периметъра на капаците към тялото, няма много гъста електрическа лента. Силно намали вибрацията ...
  1. Валентин
   #8 Валентин госта 25 януари 2019 01:04 AM
   0
   но изобщо не чувам шум .. понякога си мисля къде е .. и той е на улицата на прозореца .. наказаха го и не е студено той ще се нагрее .... и той не измисли колело ..
 8. Игор
  #9 Игор госта 4 март 2019 г. 19:45 часа
  1
  Няма нужда да купувате евтини калъфи от тънка ламарина и няма да има излишен шум.
 9. Гост Алекс
  #10 Гост Алекс госта 4 май 2019 г. 3:04 ч.
  0
  Над 25 години работа с компютри натрупах богат опит в намаляването на шума. Използвайте уплътнение под кутията! Това ще премахне резонанса и предаването на шумоленето към плота, който сам по себе си ще бъде източникът на шумоленето. Уплътнението е най-добре нарязано от линолеум с дебела пяна на филцова основа. Компасът ще стои на краката си, точно както на маса, а въздухът отдолу ще преминава свободно. Залепете стените, покрива на кутията и страните на кошницата за Hdd с вибрационен материал за автомобили - на базата на битум и фолио. Не слушайте глупости за влошаването на радиатора! Имате топлина отстранена с горещ въздух от вентилаторите, стените не играят и половин процент. Всички вентилатори трябва да бъдат фиксирани с гумени болтове, те могат да бъдат намерени в комп. магазини. Ако не, или съжалявате за парите, отрежете уплътнения от порест материал както в ъглите на корпуса на вентилатора, така и под главите на винтовете. Не прекалявайте прекалено много. Най-добре е да направите тези уплътнения от листова полиетиленова пяна. Може да се намери като опаковка от монитор или видеокарта и т.н. По периметъра на страничните капаци на кутията залепете обикновена електрическа лента, така че да не дрънкат метал върху метала на кутията. И последното - когато купувате дори скъп компютърен калъф, опитайте се да изберете такъв, където единицата за инсталиране на твърди дискове е прикрепена само в горната част, но не отива на дъното. Ако е инсталиран напълно от пода до тавана, вибрациите на твърдите дискове ще предават принудителни механични сигнали към компютъра. колебания. И това създава най-ужасното и трудно победимо шумолене, каквото имах аз. Доброто тяло прави компанията. Там единицата за инсталиране на 5-инчови устройства е окачена отгоре към средата и към нея се прикрепва кошница за два твърди диска отдолу на слайд. А кошницата всъщност е фиксирана с един винт. Подобна система трудно предава вибрации на твърдите дискове до случай, чиито стени са направени от дебела стомана и не дрънкат. Така че подобни случаи са тихи сами.
  1. Borga
   #11 Borga посетители 20 юли 2019 г. 3:12 ч.
   0
   Напълно подкрепям предишния говорител. не забравяйте за топлината - вижте по-долу ..
 10. Borga
  #12 Borga посетители 20 юли 2019 г. 3:09 ч.
  0
  О, богиня, ти си моя! Господа, онези момчета, които проектират и произвеждат калъфи за нашите компютри, изобщо не мислят за шум и топлина. Е, преценете сами потока на входящия и изходящия въздух! глупаво, в района .. е, и ...
  Имах дупка в "корема" ок. 100х150 нарязани и „набраздени“, за да се подредят систематистите, защото стандартните 5 мм крака не позволяват физически да проникне въздух вътре .. добре, не че не го правят, но активно пречат. Разбираш ли Залман да ти помогне ...

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини