Направи си сам
Майсторски класове, инструкции, полезни съвети, рецепти.
» » » »Абажур за реставрация и декупаж
Сега става модерно да украсяваме къща с продукти, направени независимо. Уникални предмети, интериорни предмети, направени във винтидж стил или декорирани с помощта на фотографии, парчета от гърдите на баба, ще помогнат да направите стаята необичайна. Статията е посветена на декорирането на стар пластмасов абажур на настолна лампа с помощта на техниката "декупаж».
Често, преди да декорирате нещо, е необходимо да се възстанови повърхността. Нека да поговорим за това как да подсилим и подравним пластмасовия абажур за последваща декоративна украса.

Възстановяване на декупаж абажури


След като вече направих реставрацията и декупажа на абажура, тогава продуктът дойде при мен с много по-малки недостатъци от сега. В допълнение, тъмният цвят на избрания мотив скриваше всички нередности на светлината. Но абажурът е обект, който по дефиниция предава светлина.
Наскоро в ръцете ми попадна настолна лампа. Нейният абажур имаше ясни рисунки, флорални орнаменти. Собствениците успяха да се отегчат от рисунката и плюс всичко имаше дефекти: линии от химикалка, нарисувана от дете. При по-внимателна проверка стана забележимо, че на места пластмасата се спука.
Реставрационен и декупажен абажур

За декупаж на този абажур реших да взема леки мотиви. Изборът падна върху нежните лалета на фона на дървено украшение, зеленина и нежност на цветя ме спечели.
cfkatnrf

В цвета на сивите нюанси на салфетката погледнах дантелата от памук (дантела) за обработка на дъното на абажура.
Бих искал да говоря повече за реставрацията на този интериорен елемент.

Премахване на старо покритие


Кракът на лампата е бял, така че да не получава боя, ние го покриваме с вестници.
обвивка

Преди да се впуснете изобщо в каквато и да е декорация, трябва да разберете какъв предмет е и от какво е направен. Видях, че самият абажур е пластмасов, почти прозрачен, а отгоре беше покрит с плат, който беше изрязан според шаблона и здраво залепен на повърхността.
Опит за изсветляване на тъканта с водороден прекис не доведе до нищо, върху памучната вата останаха само прах и мръсотия.
Реставрационен и декупажен абажур

Реставрационен и декупажен абажур

Оказа се, че рисунките са отпечатани върху плат, самата пластмаса няма шаблон.
Също така, като приложих салфетки и парчета стар тапет, разбрах, че цветята така или иначе блестят.
Реставрационен и декупажен абажур

Реставрационен и декупажен абажур

Стана ясно, че платът трябва да бъде свален. Независимо дали е бяло или кремаво, човек може да опита декупаж директно отгоре.
И така, ние се отърваваме от старата тъкан. Намерих шева и внимателно започнах да отделя тъканта от повърхността, върху която е залепена. От време на време лепилото губи своите адхезивни свойства и тъканта се отделя лесно, но не навсякъде.
Реставрационен и декупажен абажур

Това трябва да се направи много внимателно: на няколко места, където имаше пукнатини, абажурът успя да се спука.
Реставрационен и декупажен абажур

Бях готов да завърша работата и да заведа нещото там, където му принадлежи, тоест в кошчето, но интересът към творчеството надделя. Така че, пукнатините трябваше да бъдат възстановени.

Възстановяване, работа с пукнатини


Както предишния път, аз започнах реставрацията отвътре (залепване на малки лепенки) и отпред (залепване на бели салфетки).
Реставрационен и декупажен абажур

Реставрационен и декупажен абажур

Последно използвах бяла боя вместо грунд: абажурът беше покрит с равномерна хартия със същия цвят. Започнах да рисувам пластмаса и сега.
Реставрационен и декупажен абажур

И ето какво получих, когато включих лампата:
Реставрационен и декупажен абажур

Всички нередности, пукнатини, лепенки бяха отлично видими на светлината. Стана ясно, че салфетката няма да ги скрие.Трябваше да се направи нещо. Няколко дни размисъл ме доведе до факта, че боята трябва да се отмие (добре е, че не беше водоустойчива).
Под поток топла вода, много внимателно, избърсах цялата боя с гъба, без да изключвам пукнатина. Всички лепенки също бяха измити. И работата започна отново.
Реставрационен и декупажен абажур

Известно време избрах шпакловка (грунд). Изборът беше направен върху колекционната акрилатна устойчива на влага „замазка“ на колекторната компания: производителят обещава, че е идеално подходящ за декоративни покрития и какъв е мотив от салфетки, ако не декоративно покритие?
Реставрационен и декупажен абажур

Продължих експериментите за възстановяване, всичките които бяха проведени с включена лампа, за да преценя степента на прозрачност. Пукнатини отвътре и отпред (ако не са вдлъбнати) бяха покрити с няколко слоя лепяща лента (нарязана на малки квадратчета и залепена, опитвайки се да избегне мехурчета).
Реставрационен и декупажен абажур

Втората стъпка беше първият грунд на лампата. Първо затворих големи пукнатини, след което започнах да нанасям състава върху цялата повърхност.
Реставрационен и декупажен абажур

И тогава бедата: точно той легна само на места, на места стана по-дебел, на някои - пусна на светлина. Не се отчайвах, нанесох пастата и оставих да изсъхне за няколко часа. След това време се опитах да шлайфам повърхността с шкурка № 60 и установих, че всички неравности се изглаждат много лесно.
Реставрационен и декупажен абажур

След изсъхване на първия слой, аз (с включена лампа!) Започнах да нанасям грунда по-дебел и по-смел, с широки удари, опитвайки се да се уверя, че светлината се предава равномерно. След като повърхността изсъхне, тя може да бъде полирана и тя ще бъде готова за по-нататъшна работа.
След като основната част изсъхне, можете да добавите пасти на онези места, където се виждат точки, пукнатини или други дефекти. Това е удобно да се направи с картон, като се използва като шпатула. Оставете отново да изсъхне или можете да го изсушите със сешоар.
sushim

Ето и абажура след нанасяне на "замазка" и шлайфане на повърхността:
Реставрационен и декупажен абажур

Сега е ясно, че тъканният мотив ще бъде ясно видим, когато лампата е включена и изключена.

цвят


След грундиране просто боядисвам абажура със сива боя. Има още една малка тайна: аз оцветявам (добавям цвят) боята в обикновен акварел. Разбира се, не го развъждам с вода, но добавям парче акварел към боята и разбърквам дълго, докато цветът стане еднороден.
Реставрационен и декупажен абажур

Реставрационен и декупажен абажур

Цветът трябва да се опита в ъгъла: тъмен ли е? Ако е тъмно, добавете бяла боя и разбъркайте отново.
Реставрационен и декупажен абажур

Сега е много просто: рисувам с широка четка, подравнявайки слоя боя, ако на места има текстура под формата на малки драскотини, тогава това не е страшно и дори интересно. Все още е желателно да рисувате в една избрана посока (или отгоре надолу, или в кръг).
Реставрационен и декупажен абажур

Това е всичко, сега абажурът е готов за декорация по всякакъв начин! Можете да извършите декупаж или да използвате панделки или да рисувате с акрилни бои, причинявайки избрания модел.

Нежни лилии: декупаж на абажур


Домакините, които обичат и знаят как да правят прекрасни малки неща и интериорни предмети със собствените си ръце, ще бъдат заинтересовани да научат за такъв метод на декорация като декупаж. Това е дизайна на всяка повърхност, използвайки цветни мотиви от трислойни салфетки. Всъщност, понякога има ярки, красиви шарки за сервиране на салфетки, които човек би искал да пренесе, например, на абажур. Такава лампа за маса ще изглежда добре както в спалнята, така и в хола, а мотиките за декупаж могат да бъдат избрани в съответствие с общия интериор на стаята.
В предишната част на статията вече разгледахме подробно етапите на подготовка на повърхността за декорация. Нека обобщим.
Боята не е подходяща като грунд, а възстановяването с бели салфетки не е подходящо, тъй като се вижда чрез пластмаса. Затворихме пукнатините отвътре с прозрачна самозалепваща се лента и след това сложихме шпакловка (грунд) на повърхността, която след това продължително се полира с шкурка №60.
Реставрационен и декупажен абажур

Следващата стъпка ще бъде старателно третиране на малки пукнатини и неравности с тази паста.
След шлифоване нанесете два слоя боя и нашият абажур след изсъхване ще бъде готов за декорация.

Приготвяне и декупаж на салфетки


След като повърхността изсъхне и е готова за декорация, трябва да изберете и подготвите салфетки. Качеството на изображението значително влияе върху окончателния вид на нещата, които се изготвят.
Препоръки за избор на салфетки:
трислойните кърпички са по-добри от двуслойните;
изберете мотиви, като вземете предвид факта, че те ще трябва да бъдат изрязани, тоест без малки детайли;
колкото по-ярки са цветовете, толкова по-добре, не получавайте твърде светли и твърде тъмни салфетки.
Преди да започнете да украсявате лампата, отделете цветния слой от салфетката, изгладете гънките от грешната страна с ютия. След това изрежете мотивите.

Внимание! Първо можете да изрежете мотивите, след това да отделите слоевете и едва след това да ги гладите. Изберете удобна опция.

Като лепило разстелете лепилото за тапети малко по-тънко, отколкото за лепене на стени.
Помислете върху състава: прикрепете салфетки към абажура, представете си готовия продукт. Ако се намери решение и се появи идея, можете да продължите към декупаж.
Нанесете лепило с широка четка на мястото, където ще бъде мотивът. След това прикрепете мотива с цветната страна нагоре, опитвайки се да го залепи в средата и след това изгладете краищата. Ако всичко е направено правилно, самата салфетка ще си ляга равномерно, ще трябва само леко да й помогнете. Тази хартия е много тънка и трябва да я боравите деликатно. Можем да кажем, че няма място за грешка.
Реставрационен и декупажен абажур

Реставрационен и декупажен абажур

Постепенно покривайте с мотиви цялата повърхност или част от нея, в съответствие с вашата идея. В зависимост от мотива, фигурата трябва да се комбинира изцяло или отчасти. Някои модели не изискват съвпадение.
Реставрационен и декупажен абажур

Реставрационен и декупажен абажур

В този пример започнах да запълвам повърхността отгоре надолу: първо - сив фон с дървени мотиви, отдолу - цветя и още по-долу - също флорални мотиви. Оказва се нещо като цветно легло от лилии.
Полученият модел наистина може да се види само след изсушаване. В същото време е възможно и дори необходимо да го изсушите със сешоар, тъй като в същото време все още можете да премахнете незначителни нередности и други дефекти. Включете лампата и вижте какво ще се случи.
Реставрационен и декупажен абажур

Реставрационен и декупажен абажур

Последни щрихи


Украсете (лепете) горната част на лампата.
Реставрационен и декупажен абажур

Погледнете получената картина: може би изисква някакъв елемент да бъде нарисуван. В този случай маркирах с обикновен молив цветята, които паднаха на светъл фон.
Слой от прозрачно лепило за тапети ще служи като лак. Изсъхва след няколко часа.
За да се справя с дъното на лампата, взех сива лента, която съответства на стила. Поправям го на няколко капки лепило от пистолет за лепило.
Реставрационен и декупажен абажур

Реставрационен и декупажен абажур

Реставрационен и декупажен абажур

Като финален акорд поставям текстилни цветя на кръстовището.
И така, сега можете да премахнете защитното покритие от крака на лампата, да го избършете с фланел и да направите последната снимка.
Реставрационен и декупажен абажур

Реставрационен и декупажен абажур

Реставрационен и декупажен абажур

Реставрационен и декупажен абажур

Реставрационен и декупажен абажур

приложение


Списък на необходимите материали за тази работа:
1. абажур.
2. Грунд или шпакловка, обозначаващи: „под декоративното покритие“.
3. Шкурка.
4. Четки.
5. Акварелни бои.
6. Водоустойчива бяла боя.
7. Салфетки с подходящи мотиви.
8. Плитката.
9. Ножици.
10. Пистолет за лепило.
11. Лепяща лента.
Коментари (2)
 1. Мира
  #1 Мира госта 10 август 2017 г. 12:58
  0
  Много полезна статия, възстанови всичко, което беше възможно и сега всичко изглежда много спретнато и подредено.
 2. Василина
  #2 Василина госта 10 декември 2018 г. 09:49
  0
  Добро възстановяване. Но е жалко, че абажурът се оказа непрозрачен ((

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини