Направи си сам
Майсторски класове, инструкции, полезни съвети, рецепти.
» » »Декориране на къщата с облицовъчни тухли
Декорирането на къща с облицовъчна тухла е скъпо, но като се има предвид качеството, издръжливостта и естетиката на облицовъчната тухла, този материал на практика е извън конкуренцията.
Първо, трябва да направите изчисления и да определите колко квадрата от тухла трябва да закупите. При извършване на изчисления е необходимо да се вземе предвид размерът на фугите между тухлите, както и подрязването и брака по време на работа.
Необходимо е да започнете да полагате тухла с основа. В някои случаи може да се наложи да изравните основата с нивото на водата на гравиращия разтвор. След като основата за зидарията е станала гладка, можете да пристъпите към облицовката. В примера, даден на илюстрацията, три стени на къщата бяха облицовани. Следователно в този случай полагането трябва да започне от страната, която се свързва. Въз основа на нивото на свързващата страна се полагат другите две.
В този случай се използва обикновен хоросан с един дял цимент и три части пясък. Сглобяването ще се извършва под фугирането. Затова е необходимо да се използва стъклопакет с ширина 7 - 10 мм. На ъгъла на леглото се поставя топче и лъжица, за да се приложи разтвор според нивото му. За да нанесете разтвора между неравностите на тухлите, можете да използвате малко остъкляващо топче и нанесете разтвора с шпатула според нивото му.
Украса от тухлена къща

Украса от тухлена къща

Украса от тухлена къща

Освен това е необходимо да се следи вертикалното и хоризонталното ниво на тухлата, а ако е необходимо, с помощта на гумен малат, почукване, за да изравните тухлата. За да поддържате хоризонтално ниво, трябва да използвате въдица. За да направите това, първо трябва да инсталирате крайните тухли и да издърпате въдицата от тях. Важно е крайните, ъглови тухли да са точно на ниво от всички страни, тъй като равномерността на целия ред ще зависи от тях. Плоскостта на вертикалата може да се провери с малко ниво.
Много е важно да се наблюдава паралелността на вертикалните фуги, така че те да са на едно и също ниво. Важно е да наблюдавате това на всеки ред и приблизително на всеки 5 тухли да проверявате вертикалното ниво с предишния ред на строителното ниво.
Украса от тухлена къща

Украса от тухлена къща

Украса от тухлена къща

На всеки 3 до 4 реда е необходимо да се свърже зидарията с основната стена на къщата с помощта на котви или конвенционални фитинги. За това дупките се пробиват с перфоратор на разстояние 1 - 1,5 м. В тези отвори се забива армировка или се завиват котви. Освен това е желателно да се положи тънка тел по цялата дължина на поне няколко реда зидария. Още по-добре е да подсилите ъглите на зидарията, като свържете стените с тел на всеки 3-4 реда.
Украса от тухлена къща

На някои места ще трябва да отрежете тухлите. Например, за да заобиколите крепежа на климатика, за изходящите проводници, върху подходите към прозорците или вратите. Подрязването се извършва с помощта на мелница. Резачка за плочки може да се използва и за подрязване на малка облицовъчна тухла.
Украса от тухлена къща

Украса от тухлена къща

Украса от тухлена къща

Украса от тухлена къща

Украса от тухлена къща

За да се извърши полагането над прозорците, се използва ъгъл, отговарящ на размера на тухлата. Дължината на ъгъла трябва да е с 50 см по-голяма от дължината на отвора на прозореца, за да стърчи 25 см от всеки ръб. Преди да поставите ъгъла, върху зидарията може да се нанесе малък слой течен разтвор. Преди да поставите редица тухли на ъгъла, също е необходимо да го намажете с малък слой течен разтвор. Ъгълът просто се поставя върху полагане без закрепвания.
Украса от тухлена къща

Украса от тухлена къща

Украса от тухлена къща

На следващия ден, когато разтворът се втвърди, е необходимо да се използва фуга или малко метално стъклопакет, за да се размажат шевовете от малки неравности. Това може да се направи веднага, но тогава е по-добре да използвате четка. Освен това, използвайки мокра четка, трябва незабавно да премахнете хоросана от тухлата.Ако не го направите веднага, когато разтворът е пресен, тогава ще бъде много по-трудно.
Украса от тухлена къща

Украса от тухлена къща

В някои случаи склоновете на прозорците също могат да бъдат завършени с облицовъчни тухли, така че не е необходимо да се боядисват постоянно и влажните петна няма да се появят върху тях.
Украса от тухлена къща

Украса от тухлена къща

Украса от тухлена къща

Украса от тухлена къща

Украса от тухлена къща

За да се придаде по-красив външен вид на облицовъчната тухла, се използва специален лак. След известно време, особено след зимата, върху тухлата се появяват петна от сол, ако след завършване на зидарията тухлата е лакирана, това не само ще защити тухлата, но и ще й придаде по-контрастен цвят.
Коментари (0)

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини