Направи си сам
Майсторски класове, инструкции, полезни съвети, рецепти.
» » »Пържени картофи по всички правила
В менюто на ресторантите за бързо хранене едно от най-популярните ястия е пържени картофи. Златни печени картофи, внимателно нарязани на малки кубчета, малко хора могат да оставят безразлични.
Но всички знаем, че това ястие от категорията "бърза храна" се отразява негативно на здравето. Освен това, не толкова отдавна стана ясно, че такъв „мастодон“ на ресторантьорския бизнес, като McDonald’s, например, използва подобрители на вкуса и стабилизатори на цвета при приготвянето на пържени картофи. Може би, разбира се, няма нищо лошо в тези химически добавки, но не бих искал отново да храня себе си и семейството си с продукти с тези компоненти.
По-добре е да си приготвите собствени пържени картофи: поне ще има увереност, че хрупкавите картофи са направени от естествени суровини, без да добавяте многобройни елементи от масата на Д. И. Менделеев.
В тази рецепта ще ви кажа как да приготвите вкусни пържени картофи у дома. За да ми помогне с тази вече не твърде изморителна работа, ще имам бавна готварска печка, особено след като моят мулти-асистент модел има специална кошница за дълбоки мазнини в арсенала.

съставки:


  • - картофи - 3 бр .;
  • - растително масло - 600 мл;
  • - сол - на вкус.

Пържени картофи по всички правила

съвет: когато купувате картофи, изберете овални удължени грудки без очи и неравности.

Стъпка по стъпка рецепта за пържени картофи


Рецептата за пържени картофи е разделена на стъпки за удобство:
Стъпка 1. Обелете картофите и ги потопете в студена вода за няколко минути - по този начин ще се отървем от излишното нишесте.
Пържени картофи по всички правила

Стъпка 2. Нарежете картофите на кубчета. Опитайте се да нарежете картофите възможно най-равномерно, защото доколко настоящото ястие изглежда представително зависи от него. В допълнение, картофените филийки със същия размер са равномерно пържени.
Пържени картофи по всички правила

Пържени картофи по всички правила

Стъпка 3. Сега ще бланшираме картофите, тоест ще ги загреем. За целта поставете съд с вода на огъня и веднага щом водата заври, спуснете картофените филийки в нея за около 50 секунди. Моля, обърнете внимание: картофите трябва да се подлагат само на малко топлинна обработка, но не и да се готвят!
Пържени картофи по всички правила

Стъпка 4. Разстелете картофите върху хартиена кърпа, за да изсъхнат: само сухите картофени пръчици трябва да се потопят в дълбоката мазнина, в противен случай маслото ще се разпръсне силно отстрани.
Пържени картофи по всички правила

Стъпка 5. Изсипете растително масло в купата за мултикукър. Между другото, маслото е подходящо както за слънчоглед, така и за маслина или царевица. Всеки от тях ще придаде на пържени картофи своя неповторим вкус и аромат.
Инсталираме програмата “Multipovar”, температурата е 170 градуса, а времето за готвене е 22 минути. Такава висока температура при готвене на пържени картофи е необходима за образуването на златиста кора.
Чудесно е, ако къщата ви има специален кухненски термометър: с нея можете да разберете дали маслото се е затоплило до правилната температура. Ако нямате този кухненски помощник, това не е проблем. В този случай първо опитайте да изпратите 1 бар картоф към олиото: ако маслото веднага започна да съска и картофът плава, беше време да поставите останалите филийки картоф в купата.
Поставете изсушените пръчици в кошничка за дълбоко пържене на не повече от 1-2 слоя, така че всички картофи да бъдат пържени равномерно. Забелязвам, че по време на печенето не осолявам картофите, защото предпочитам да поръсвам сол с готови пържени картофи.
Пържени картофи по всички правила

Стъпка 6. Потопете кошницата с картофи в сгорещено олио и затворете капака на мултикукър. Когато отваряте капака, за да проверите степента на готовност на пържени картофи, бъдете внимателни: маслото е много горещо и дори пара може да получи силно изгаряне.
Пържени картофи по всички правила

Стъпка 7Когато картофът придобие разпознаваем златист оттенък, изваждаме кошница и оставяме маслото да се отцеди. След това можете да поставите готовите пържени картофи върху хартиена кърпа, която също абсорбира излишното масло.
Пържени картофи по всички правила

Съвет: Не използвайте повторно растително масло повече от 3 пъти.
Домашните пържени пържени картофи са толкова добри, колкото ресторантите. Отнема малко време за приготвянето му, но резултатът е отличен: хрупкав, умерено препечен, красив златист оттенък пържени картофки без използването на каквито и да било добавки определено ще зарадва вас и вашето семейство.
Можете дори да лекувате дете с такива картофи, но тук трябва да знаете мярката, защото въпреки липсата на консерванти, все още е невъзможно да наречете това ястие диетично, а още по-полезно. Хубаво е, че аз самият вече съм пораснал отдавна и със сигурност никой няма да ми забрани да смачкам любимите си пържени картофи и нищо няма да пречи. Е, може би просто мисля за това как ще изглеждам в бански през лятото. Но лятото е все още далеч! Приятен апетит!
Съвет: сервирайте това ястие веднага след готвене, тъй като охладените пържени картофи губят вкуса и хрупкавите си свойства.
Пържени картофи по всички правила

Пържени картофи по всички правила

Пържени картофи по всички правила

Пържени картофи по всички правила

Пържени картофи по всички правила

Пържени картофи по всички правила

Пържени картофи по всички правила

Пържени картофи по всички правила

Пържени картофи по всички правила
Коментари (1)
  1. Aino
    #1 Aino госта 21 август 2017 г. 15:27
    2
    Преди това само в тиган, сготвен пържени картофки, ще е необходимо да опитате в бавна готварска печка. Благодаря за рецептата!

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини