Направи си сам
Майсторски класове, инструкции, полезни съвети, рецепти.
» » »Ремонт на основата на дървена къща
Старите дървени къщи отиват при нови собственици в различни ситуации. Те могат да преминат в собственост по наследство; някои граждани умишлено придобиват евтини жилища за лятна резиденция. И тези, и другите впоследствие са изправени пред същите проблеми. Под влияние на времето или поради липса на грижи, дървените къщи се нуждаят от основен ремонт. На първо място е необходимо да фиксирате основата, да изолирате стените, да поправите покрива, да смените прозорците и вратите. И след това можете да продължите към вътрешната работа. Основата е основата на всяка структура, така че реставрацията на дървена къща най-често започва с нея. Ремонтните работи трябва да се извършват при топло и сухо време.
Чести повреди на фундамента.
В зависимост от терена и ерата на строителството, има различни видове основи.
Най-старите къщи стоят върху обикновени камъни, пролуките между които са покрити с циментово-пясъчен разтвор. С течение на времето се появяват многобройни пукнатини, които ежегодно се увеличават, ако собствениците не са извършили навременна поддръжка.
Монолитните основи заменят каменните основи малко по-късно. Те обаче са направени от предците, без да се отчита дълбочината на замръзване на почвата и без подсилваща рамка. Затова често ъглите на къщата провисват, а в основата се появяват широки пукнатини.
ремонт на основата на дървена къща

Всяка от тези основи може да бъде поправена самостоятелно, като харчи за материали и посвети свободното си време на занимание.
Елиминиране на пукнатини и пукнатини в основата
За да възстановите здравината на основата на къщата, първо трябва да помислите за следващите стъпки, за да поправите цялата структура. Едно е, ако имате нужда само от козметичен ъпгрейд на външния си вид (шпакловане, боядисване). В този случай можете да използвате армираща мрежа и мазилка за възстановяване на основата. Но ако планирате да затоплите къщата, да украсите стените с сайдинг или релефна мазилка, тогава трябва да увеличите дебелината на основата. Технологията на такива ремонти изглежда различно.
ремонт на основата на дървена къща

Първо, подкопаването се извършва под основата на старата основа. Това е необходимо за увеличаване на сцеплението на новия бетонен слой към стария.
След това се извършва укрепване на фундаментните секции с пукнатини. За това в дупката се пробиват с перфоратор, в който се запушват участъци от армировка с диаметър 8-10 мм и дължина 150-200 мм. Те трябва да стърчат с около 3-5 cm.
Отделни стоманени щифтове трябва да бъдат свързани с плетена тел.
Следващата стъпка в ремонта ще бъде инсталирането на кофраж. Разстоянието между дървената конструкция и бетонната основа се избира, като се вземе предвид увеличението на ширината на стените. Кофражът трябва да бъде здраво фиксиран с подпори отвън, а вътре са монтирани дървени прегради, като се фиксира ширината.
ремонт на основата на дървена къща

Най-бързият етап на работа ще бъде изливането на цименто-пясъчна смес в кофража. За да ускорите подготовката на бетон, ще е необходим бетонен смесител и ще трябва да работите със строителни смеси, като използвате лопати.
ремонт на основата на дървена къща

По такъв прост, но ефективен начин можете да възстановите 2-3-метрови участъци от напуканата основа.
Пълна подмяна на бетонна основа
В случай на каменна основа, както и когато ъглите отшумят с пълното счупване на големи участъци от бетон, ще е необходимо напълно да се замени фундаментът. Тази работа трябва да се извърши поетапно, прибягвайки до следната схема.
На първо място, камъни или парче бетон трябва да бъдат извадени от под един от ъглите. За това се избира определен слой пръст, остатъците от старата основа се отстраняват.На този етап можете да повдигнете ъгъла на провисване на кутията с жак.
ремонт на основата на дървена къща

Ако почвата е рохкава, тогава е необходимо да инсталирате вътрешния кофраж и да го фиксирате. Дължината на парцела е ограничена до 2-3 m.
С помощта на стоманена армировка или пръти се прави подсилваща рамка. Той трябва да надхвърля границите на възстановената зона, така че да е възможно армировъчният колан да се завърже в една метална конструкция.
ремонт на основата на дървена къща

Отделните пръти са свързани помежду си чрез плетене на тел.
ремонт на основата на дървена къща

След това можете да продължите с инсталирането на външния кофраж. За фиксиране на дървената конструкция се използват вътрешни подпори и външни опори.
ремонт на основата на дървена къща

Камъни от старата основа се полагат в дъното на кофража и се излива бетон.
ремонт на основата на дървена къща

Важно е внимателно да уплътнявате бетонната смес, за да премахнете големи въздушни пори. Разбиването на стари парчета бетон е най-добре да се направи с тежък кувалда.
След един ден кофражът може да се пренареди в друга зона, където вътрешната стена на дъската е предварително инсталирана и се създава армираща рамка.
ремонт на основата на дървена къща

Когато се възстанови цялата основа по периметъра на къщата, можете да се заемете с нейния дизайн или ремонт на стени. Сега за основата на къщата не можете да се страхувате.
ремонт на основата на дървена къща
Коментари (0)

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини