Направи си сам
Майсторски класове, инструкции, полезни съвети, рецепти.
Ако сте свикнали да правите малки ръчно изработени шедьоври със собствените си ръце и, както често се случва, парчета от органза са залети във вашите творчески кошчета, тогава ще бъде чудесна идея да направите много нежни цветя от нея. Можете да ги използвате като брошка, да ги украсите с лента за коса, чанта или гривна или може би ще излезете с някаква оригинална употреба за тях. Голямото предимство на тези цветя е, че те изобщо не се набръчкват и ако изведнъж се намокрят, просто трябва да се оставят да изсъхнат на въздух - венчелистчетата им отново ще се изправят и ще зарадват и зарадват другите!
Друг интересен момент е необичаен начин на работа при тяхното производство. Когато започнете да създавате своя малък прекрасен шедьовър, със сигурност ще оцените колко вълнуващо и интересно е - да пеете органза на свещ!
органза цветя

Ще ви трябва:
- свещ и кибрит;
- ножици, щифтове, игла и конец;
- обикновен молив, възможно също двойка компаси, линийка и гума за изграждане на шарки;
- лист хартия в кутията;
- парченца от органза;
- мъниста, мъниста, перли или пайети, в зависимост от вашето въображение.
Първо на хартия в кутия нарисувайте цвете с диаметър около 12 см с 5 или 6 равни венчелистчета. Ако искате да получите водна лилия в резултат, направете 4 заоблени венчелистчета, а ако имате хризантема, направете 12 продълговати листенца. Но да започнете с хризантемата в тази техника не е най-добрата идея, защото за да изпеете 12 тънки венчелистчета, трябва вече да имате поне малко кокал и опит. Най-оптималният - 6 венчелистчета. Впоследствие можете да промените броя и формата на венчелистчетата, както и диаметъра на целия изход.
органза цветя

органза цветя

органза цветя

След това изрежете хартиена шарка. Слагаме органзата на 4 слоя и, като наложим шарка отгоре, нарязваме всичко заедно с помощта на щифтове. Сега грубо по контура, грубо изрежете цветето. Органзата е труден материал, слоевете й се плъзгат и изместват през цялото време, но това не трябва да ви разстройва на този етап. Както и да е, крайната форма на цветето не е прикрепена към ножиците, а към светлината на свещта. Ето защо, ако венчелистчетата ви са неравномерни, криви и неравномерни, цветето от това ще изглежда само по-живо и по-естествено. Във всяко заготовка изрязваме венчелистчетата до средата, оставяйки неизрязана област точно в средата с диаметър около 1 см. Общо 8-12 заготовки трябва да бъдат изрязани от тъканта.
органза цветя

органза цветя

органза цветя

органза цветя

Сега пристъпваме към най-завладяващия етап на производството на цветя. Запалваме свещ и започваме внимателно да работим по краищата на всеки детайл. Взимаме един детайл и пеем краищата му на пламък. Органзата е синтетичен материал и е достатъчно просто да пренесете ръба на цветето на 2-3 см от страната на пламъка, докато разрезът се разтопи. За да направите формата по-жива, трябва да донесете не само отстрани на пламъка, но и над него. Тайната е, че когато държите филийка над пламъка на 5-6 см над свещта, тя не само се стопява, но и се огъва красиво, придобивайки причудливи вълнообразни завои на краищата. Тук трябва да бъдете много внимателни, за да не изгорите пръстите си и да не изгорите, или по-скоро да не разтопите целия детайл напълно. Венчелистчетата ще бъдат неравномерни, с различни завои и различна дължина. Това е нормално. Разтопените краища са по-тъмни от тъканта, особено ако свещта избледнява по време на работа.
органза цветя

органза цветя

органза цветя

След като всички заготовки са изработени, пристъпваме към сглобяването на цветето.
органза цветя

органза цветя

органза цветя

органза цветя

органза цветя

Ние събираме всички заготовки заедно в желания ред и фиксираме средата с щифт. Нанизваме иглата в тон на мъниста. Първо, с няколко бримки, здраво закрепваме всички слоеве от органза и закрепваме нишката от грешната страна. След това отново довеждаме нишката до предната страна и шием мъниста отгоре на шевовете. Не можете просто да шиете мъниста и перли, а да ги нанизвате под формата на тичинки, бримки и т.н., както ви казва опитът и въображението ви. В края върнете нишката обратно на другата страна и отново закрепете. Вашият малък текстилен шедьовър е готов!
органза цветя

органза цветя

органза цветя
Коментари (2)
 1. котка
  #1 котка госта 4 декември 2016 г. 19:11
  1
  Кошмар, всички горяха
 2. яхт клуб
  #2 яхт клуб госта 12 декември 2017 г. 16:38 ч
  0
  Да, съгласен съм. Изгоряло цяло цвете. Много помия направено.

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини