Направи си сам
Майсторски класове, инструкции, полезни съвети, рецепти.
» » »Как да готвим домашно извара
След като веднъж си направих домашно извара, спрях да го купувам в магазините. Защото дори и в най-готиния супермаркет, най-скъпото селско извара няма да е толкова ароматно и нежно, колкото приготвено у дома. Така че, ще ви кажа как сами да си направите вкусно извара от краве или козе мляко.
Следните въпроси често възникват за тези, които за първи път правят извара у дома. Ще им отговоря.
1. От какво мляко да се готви домашно извара?
Подходящо е пълномасленото мляко, както и пастьоризираното или стерилизирано. Пълномасленото мляко е най-добро и най-бързо кисело. Пастьоризирана или стерилизирана малко по-дълго. Ултрапастеризираното мляко не е подходящо, тъй като абсолютно е мъртъв. Ако стане кисело, тогава това не са бактериите, които са необходими за извара.
Мляко може да се приема както краве, така и козе.
2. Трябва ли да варя мляко, преди да пусна кисело?
Ако приемате мляко от здрава крава, от доверени хора, тогава варенето не е необходимо. Ще е необходимо само да стерилизирате готовата извара.
Ако купувате пълномаслено мляко на пазара, тогава е по-добре да доведете млякото до кипене и да го изключите, когато на повърхността се появят първите мехурчета. Основното нещо е да не прегрявате млякото, в противен случай изварата ще се окаже безвкусна.
3. Колко мляко трябва да е кисело?
От 2 до 4 дни. Необходимо е да изчакате светлозелената вода да остави млякото - суроватка. Миризмата трябва да е приятна, кисело мляко, без горчивина.
4. Какво да правя със серума?
Да пием и пием отново. Това е невероятно здравословен продукт! Продължава да е здравословно и вкусно до 2 дни. От третия ден до седмица серумът може да се използва за козметични цели или за приготвяне на палачинки, пайове и др.
Така че, нека започнем да готвим домашно извара.
1. Вземете консерва с мляко и сложете на топло място. Млякото ми кисне добре на масата до печката.
Как да готвим домашно извара

2. След 2-4 дни млякото ще стане кисело. Отгоре ще се появи слой заквасена сметана, а на дъното и по стените на буркана ще се появи зеленикав прозрачен серум. Някой премахва заквасена сметана и яде отделно. Давам го на котките. Въпреки че само по себе си е много вкусно, не съм фен на заквасената сметана. Ако оставите заквасената сметана, изварата ще се окаже по-тлъста, а крайният серум няма да е прозрачен, а мътно бял. Но това е не по-малко полезно.
3. Взимаме дълбок тиган, поставяме всяка кърпа на дъното, например кърпа (за да не се спука бурканът). Слагаме буркан с извара в тиган и добавяме вода. Желателно е нивото на водата да достигне нивото на извара в банката, но ако това не се получи, тогава поне половината от консерва. Включете на слаб огън и задръжте буркана за около 30 минути, за да стерилизирате изварата. В същото време водата трябва да балонче леко, но не да заври, в противен случай изварата ще заври и ще бъде като каучук.
3. Извадете буркана от тигана. Има два начина за отделяне на изварата от суроватката. Във всеки случай се нуждаем от марля с размери около 30 на 30 см, сгъната на 2-4 слоя.
- Нашите баби използваха първия метод. Те окачиха торбичка с марля с извара над тигана, суроватка изцедена и изварата остана. Този метод е по-удобен за мен:
- вземете обикновен двоен котел и сложете марля върху горната тенджера с дупки. Изсипете извара от буркан върху марля. Суроватката ще се оттича в долната тава, а изварата ще остане в марля.
Как да готвим домашно извара

Как да готвим домашно извара

4.Серумът тече около 30-40 минути. Не ускорявайте процеса, като изстискате торбата с марля. От силен натиск изварата започва да просмуква и оттича заедно със суроватката. В резултат на това ще има по-малко завършен продукт. Оставете серума да се отцеди. Вкусете го. Той е кисел и най-важното невероятно полезен за целия организъм! Измива се добре, измива косата си. Това е незаменим инструмент за интимна хигиена. Нито един магазин гел с млечна киселина не може да замени суроватката! Особено за жени, които страдат от млечница.
Как да готвим домашно извара

5. Изварата у дома е изненадващо нежна, сочна и ароматна.
Как да готвим домашно извара

Как да готвим домашно извара
Коментари (1)
  1. Олга
    #1 Олга госта 18 ноември 2016 г. 13:40
    1
    Добра рецепта, благодаря

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини