Направи си сам
Майсторски класове, инструкции, полезни съвети, рецепти.
» »Почистване на котела
Разбира се, някой ще каже: „Защо да го направите сами, във всеки вестник с безплатни обяви за подобни оферти - стотинка десетина“. Но цената на това не винаги е лоялна и няма нужда да се адаптирате към работния график на някой друг. И тогава правилото „ако искате някой да го направи добре - направете го сами“, все още никой не е отменил. Затова днес сами ще почистим електрическия бойлер (или котела, на когото име е най-привлекателно). Освен това, това отнема всичко това за половин час, а вие имате нужда от минимум инструменти.
Между другото, самите инструменти. Ще ни трябва:
• регулируем гаечен ключ. Гъвкавите гайки на маркуча често се различават в един до два размера, така че ще бъде по-лесно и по-надеждно.
• гнездови глави с тресчотка или клавиши M12, M13 и M14. Размерите на различните модели котли могат да варират, така че е по-добре да ги предвидите и подготвите „в резерв“.
• Филипи и отвертки с плоска глава.
• четка за карти.
Това е всичко, започваме да разглобяваме.

Почистване на котела


Но дори преди да започнете да изключвате маркучите, изключете електричеството, постъпващо в котела, и изключете крана за студена вода, който влиза в него.

Почистване на котела


Отворете горещата вода в миксера. Така допълнителното налягане ще бъде облекчено и ще имате по-малък шанс да се излеете, спускайки котела. И това е най-дългата част от процеса, но повече за това по-долу.
Сега изключете крана за гореща вода, водещ от котела.

Почистване на котела


Отстранете декоративния капак. За това, най-вероятно, ще ви е от помощ отвертка Phillips. Изключете земята и просто извадете термостата с дълъг тънък температурен датчик.

Почистване на котела


Котелът вече е „гол”, но в него все още има вода. Тя трябва да бъде понижена. Изключваме маркучите, така че да извадите байпасния клапан (или в някои модели има лост, който трябва да натиснете и той престава да изпълнява функцията си, която блокира изхода на водата от тръбата на студения котел),

Почистване на котела


и изцедете водата. Внимание, може да е горещо, ако преди това не сте изключили котела и не сте свалили врящата вода от него. Водата излиза от гравитацията, така че се пригответе 12 ... 15 минути (стандартен бойлер за 80 литра) просто задръжте маркучите.

Почистване на котела


Сега развийте болтовете, които държат долния капак, и замествайте капацитет, вдигнете го с плоска отвертка. Това, което ще изпадне от котела, силно ще ви изненада и изобщо няма да ви зарадва.

Почистване на котела


Почистваме десетте добре (тук е удобна четката за карти),

Почистване на котела


и цялата тази мръсотия (не забравяйте да пъхнете ръката си в самия котел, остава много), хвърлете я в улея за боклук. Но в никакъв случай не в тоалетната, в противен случай просто ще се запуши.

Почистване на котела


Магнезиев анод Всеки котел е подреден по такъв начин, че е „жертва на играта“ и по време на работа той става все по-малко и постепенно изгаря напълно. Следователно, ако е така, той трябва да бъде заменен (нов струва $ 2 ... 3), въпреки че често си струва просто да почистите стария. И въпреки че дърворезбата е стандартна за всички, по-добре е да вземете останалата част от нея, когато отидете в магазина. Така че, ако почиствате котела за първи път, по-добре е да го направите през часовете, когато съответните магазини или пазари работят.

Почистване на котела


Завиваме го вместо стария,

Почистване на котела


и поставете капака на място.

Почистване на котела


Ние събираме всички маркучи в обратен ред, но за уплътняване е по-добре да използвате тефлон, или както се нарича също фума лента.

Почистване на котела


Поставяме обратно байпасния клапан, гъвкави маркучи,

Почистване на котела


вмъкваме температурен датчик с регулатор на температурата на отопление и затваряме всичко с декоративен капак. Котелът е сглобен, но сега е празен.

Почистване на котела


Отворете отново горещата вода в миксера,

Почистване на котела


и отворете двата крана към и от котела.

Почистване на котела


Когато водата от миксера отново се разлее, затворете я. Котелът е пълен.

Почистване на котела


Сега го включваме в мрежата, така че водата в него да се нагрява до желаната температура. Това е малко по-дълго, отколкото котелът обикновено се загрява, тъй като сте го свалили "до нула", а температурата на студената вода е далеч от обичайната.

Почистване на котела


Това е цялата мъдрост. И сега вие сами ще можете да прецените колко по-бързо се нагрява водата. И няма нужда да говорим за икономия на енергия, веднага ще я усетите според „по-тънките“ месечни постъпления за светлина.
Коментари (8)
 1. мага бек
  #1 мага бек госта 24 март 2018 13:28
  4
  Благодаря, много е разбираемо, ще е полезно за в бъдеще, ние използваме котела само за шест месеца.
 2. Гост Генадий
  #2 Гост Генадий госта 31 март 2018 г. 8:40 ч.
  1
  много полезна информация за котела
 3. Гост Сергей
  #3 Гост Сергей госта 7 април 2018 г. 15:20
  3
  Тази статия е полезна за тези, които не знаят как е подреден котелът, но не е ясно къде е пряката връзка между боклука в резервоара и сметките за ток? Въпросът за ефективността е много условен. просто водата ще се нагрява малко по-бързо. Благодарение на порестата вар върху нагревателния елемент системата ще стане малко по-инерционна. но топлината е еднакво разпределена вътре в резервоара и количеството енергия, изразходвана за отопление, няма да се промени ... може би малко повече топлина ще се отдели на капака на десетте и ще "отлети" към отоплението на въздуха в банята.
  1. Даня
   #4 Даня госта 11 април 2018 г. 12:27
   1
   да за тока. прецизно забелязано
 4. Гост Майкъл
  #5 Гост Майкъл госта 11 април 2018 г. 13:15 часа
  5
  Съдейки по наличието на гнойни под външните гайки на гъвкавите маркучи, водопроводчикът все още е същият!
  1. Гост Сергей
   #6 Гост Сергей госта 6 август 2018 г. 15:10
   0
   Да!
 5. Гост Алекс
  #7 Гост Алекс госта 23 април 2018 г. 10:00 часа
  2
  но е по-лесно да излеете разтворена лимонена киселина в котела и това ще премахне цялата мръсотия.
  1. avkol
   #8 avkol госта 3 април 2019 г. 08:25
   0
   Обяснете как да направите това .....

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини