Направи си сам
Майсторски класове, инструкции, полезни съвети, рецепти.
» »Лесен начин за премахване на шума от компютъра
Доброто и чисто компютърно оборудване издава шум по време на работа, но е толкова незначително, че наподобява дъх на вятър. Същото не може да се каже за компютри и лаптопи, които трябва да бъдат почистени, смазани или поправени. Шумът не трябва да разсейва потребителя по време на работата му. Следователно, трябва да знаете какво го причинява и как бързо да отстраните проблема.
Има три основни причини за компютърния шум:
• замърсяване;
• износване на основните части;
• производство на грес в един от охладителите.
Трудно е човек, който не е компютърен професионалист, да определи истинската причина за проблема. Разбира се, ако има време и желание, най-добре е да се обърнете към сервизен център. Но в тази статия искам да разкажа начин, който ми помогна да премахна досадния шум преди пристигането на компютърния майстор.
Искам да отбележа веднага, че това не е панацея и с течение на времето шумът ще се върне. Това е временна мярка, която ще помогне да се улесни съществуването на потребителя до пристигането на служител в сервизния център.
Стъпка 1. Първоначално трябва да слушаме компютъра и да установим източник на шум. Много подробности могат да вдигнат шум. Шумът ми предизвика охладителя на захранването. Ето как изглежда.

начин за премахване на компютърния шум


Можете също така да видите, че охладителят е прашен и трябва да се почиства, но, уви, по-добре е човек, който никога не е отварял захранването, да премахне замърсяванията или пълната грес.

начин за премахване на компютърния шум


Стъпка 2. Не можем да премахнем напълно мръсотията, натрупана във вентилатора, без да разглобим захранването, не можем. Но можете да смажете компютъра. За целта са ви необходими: спринцовка (две), моторно масло и суха гъба.

начин за премахване на компютърния шум


Искам да поясня веднага: изберете спринцовка с малка игла и можете да използвате само масло за шевни и домакински машини като смазка. Идеалната компютърна грес е, разбира се, термична грес. Той е дебел, не се разпространява и поддържа работното състояние на всички части за компютър за дълго време. Но в този случай можете да направите без него.
Стъпка 3. Отидете директно към дистанционното смазване. Събираме малко двигателно масло в спринцовката.

начин за премахване на компютърния шум


Сега се върнете към нашия охладител. Оста на вентилатора е леко видима зад железната мрежа. Покрита е със златен стикер. Необходимо е внимателно да пробиете стикера с игла на няколко места и да въведете маслото.

начин за премахване на компютърния шум


Стъпка 4. Премахваме останалото масло, останало на повърхността, със суха гъба. Това е всичко.

начин за премахване на компютърния шум


И накрая, искам да кажа, че подобни манипулации винаги са свързани с риск. Затова помислете няколко пъти, преди да използвате моя съвет.
Коментари (24)
  1. Алекс
    #1 Алекс госта 2 ноември 2015 г. 22:33
    4
    Внимавайте с маслото, по-лесно е да развиете 8 винта и да извадите самия вентилатор, отколкото рискувате да разпръснете масло там, където не трябва.
    1. тук си прав
      #2 тук си прав госта 14 юли 2019 г. 19:45 ч
      0
      това е по-лесно и по-надеждно
  2. Рамил
    #3 Рамил госта 10 ноември 2015 г. 23:24
    9
    Маслото не провежда електрически ток, методът има къде да бъде. Но е по-добре да разглобите (запомнете стъпките и да заснемете всеки процес (за начинаещи), извадете охладителя, откъснете онзи „златен стикер, отворете гумената тапа, свалете фиксиращия пръстен, премахнете„ витлото “, премахнете навитата коса от оста, изплакнете и поръсете остриетата с антистатично средство, изсушете, капнете и сглобете обратно (не забравяме за заключващия), залепете го отгоре (за предпочитане с хартия - стикер) с лепяща лента.
    1. Гост Алекс
      #4 Гост Алекс госта 26 ноември 2018 г. 09:46
      0
      Ако щепселът във вентилатора е направен от гума, вентилаторът се изтласква в даден момент ... друг въпрос е дали решетката на корпуса на захранването се намесва ...
  3. Йошкин котка
    #5 Йошкин котка госта 27 декември 2017 г. 20:03
    30
    Статия от булдога, само за да напиша нещо.
    1. „Перфектен компютър грес - това несъмнено е термична грес." Къде изглежда Apple и Intel? Такъв талант изчезва)))
    2. Стискайки някъде под златния стикер, можете да излеете само масло под златния стикер))) Самият лагер е скрит от гумена тапа.
    3. Смазвайте само с машинно масло не си струва, ефектът ще бъде максимум седмица. По-добре е да се смазват с моторно или трансмисионно масло, смазочните им качества са с няколко порядъка по-високи от тежестта, която се продава в домакинските магазини.
    4. Е, с тази гъба масло може да се намаже само на повърхността. По-лесно е да премахнете маслото с хартиена кърпа.
    1. лисица
      #6 лисица госта 7 април 2018 г. 16:04 ч
      4
      Всичко правилно се забелязва, но най-добре е да смажете лагерите на вентилатора със силиконово масло.
    2. utsktsuk
      #7 utsktsuk госта 19 декември 2018 г. 08:44
      1
      масло ... масло ...
      PS: технически вазелин !!! Ето какво трябва да приложите, лесно е да замените козметиката във всяка аптека, основното е да изберете без ароматни добавки ... Не е скъпо, тубата / бурканът ще трае вечно, можете да го смазвате само с напълно разглобен охладител ... Но една процедура за работа денонощно вентилаторът е достатъчен за шест месеца до една година и ако го използвате за няколко часа на ден, а след това за няколко години ... Е, ние сменяме стикера на калъфа с обикновена лента (можете да използвате и хартиена маскировка), първо го залепяме / изглаждаме 3-4 пъти / откъснете се за почистване rhnosti, след няколко довършителни слоеве, твърде много в кръг с нож намали бюрократичната начин ... fiksiruschie шайби за отстраняване на охладителя е удобно да фини форцепс, и поставени в място празната сърцевина от перото (за примери вентилатори на гела).
  4. Вячеслав
    #8 Вячеслав госта 14 април 2018 г. 18:48 ч
    4
    Поддържам, че има достатъчно смазване за една седмица, за максимум месец.
    В този случай вентилаторът е 80, ако има решетка за вентилатора,
    тогава можете да направите с малко кръв, без да анализирате системния блок и без да го премахвате
    захранващ блок.
    1) Странични резачки, внимателно захапете решетката на вентилатора.
    Ще останат много остри бури, така че трябва да се вземат мерки за тяхното притъпяване.
    В противен случай можете да получите доста прилични разфасовки.
    2) Извадете стикера и издърпайте тапата.
    Препоръчително е да измиете лагера от старата изсушена грес, можете леко да го разтворите с алкохол (бензин, ацетон, разтворител и т.н.) и да избършете остатъците с памучен тампон или памучен тампон и едва след това да го смажете с нова грес. С алкохол и други разтворители без фанатизъм, за да не изтича в PSU. С грес също не прекалявайте; ако го натъпчете плътно, лагерът може да се нагрее.
    3) Затваряме щепсела, извайваме стикера, ако той все още е „жив“, ако не, добре е лепящата лента да ви помогне.
    4) Поставяме решетката на решетката върху вентилатора, развиваме я и веднага поставяме един винт наведнъж, така че вентилаторът да не попадне вътре. И така от своя страна авторът има 2 винта, може би всички 4. Ако всичко е направено правилно и се приложи нормално смазване, то за една година това ще е достатъчно със сигурност. Но най-хубавото е да се отървете от блокове с 80 вентилатора, с изключение на шума, който те не са от полза.
    Както съветва авторът, не правете, без да разбирате какво правите и как е проектиран вентилаторът, 100% смазване ще остане само под стикера. Успех на всички!

    По принцип можете да направите без решетка. Дори ако по време на работа случайно спрете вентилатора с ръка, нищо лошо няма да се случи. Максимумът, който ще работи в защитата на PSU срещу прегряване или спиране и компютърът ще се изключи.Такъв вентилатор няма да причини нараняване.
    1. jhtg
      #9 jhtg госта 8 май 2018 12:33
      3
      ето там подигравките и извращенията)))
      фантазия водопровод)))
  5. Дмитрий
    #10 Дмитрий госта 8 май 2018 18:28
    2
    През целия си живот разглобявах PSU, издухвах ги с прахосмукачка (с възможност за издухване), където е необходимо - карах прах с четка. Извадиха тапата от витлото, изляха масло. И това, което е написано в статията, с цялото дължимо уважение към автора, е половината от битката.
  6. Анатол
    #11 Анатол госта 17 май 2018 08:47
    3
    Смазването на лагерите с термична грес е нова дума в поддръжката на компютър.))
    И лично като Вячеслав отхапвам от средата на решетката със странични резачки, изваждам гумената тапа, измивам вала и лагера wd40 и го смазвам с аерозолна литиева грес. Това е вид разтворен литол, който след изсъхване се сгъстява и издържа дълго време.
    И почиствам праха така
    Вземам компютъра и го вмъквам в гумата. Има пистолет за продухване и сгъстен въздух. Свалям страничната стена и прочиствам всичко. Основното, което трябва да знаете тук е, че трябва да взривите компютъра на улицата! )
  7. Denis
    #12 Denis госта 21 май 2018 19:40
    1
    Маслото не провежда ток, но може да унищожи повечето пластмаси - от които са направени вентилатори. Само силиконова грес може да се използва безопасно! Освен това маслото се сгъстява достатъчно бързо, от което вентилаторът с ниска мощност просто ще спре!
  8. Solder_Iron
    #13 Solder_Iron госта 28 август 2018 г. 10:18 ч
    2
    Както от плюсовете: за смазване на охладителя, от който се нуждаете:
    1. Извадете
    2. Разглобете
    3. Изплакнете
    4. Суха
    5. Обезмаслете
    4. Смажете оста! С гъста силиконова грес
    5. Сглобете отново в обратен ред.

    И ако по-хладната ос се е развила и виси, шумът ще се появи отново след 2-3 дни.
    1. Алексей Тимофеев
      #14 Алексей Тимофеев посетители 14 декември 2018 г. 18:18 ч
      3
      Още по-добре, хвърлете стария охладител и залепете нов)))
  9. Гост Алекс
    #15 Гост Алекс госта 26 септември 2018 13:42
    0
    Не бих излял масло в шпиндела, по-лесно е да разглобявате захранващия блок, почистете с прахосмукачка, отстранете праха и също отстранете праха от вентилатора, след това отлепете етикета от охладителя, залепете го малко графит, ще работи 2 седмици и отидете за нов охладител!
    1. sisadmin
      #16 sisadmin госта 3 октомври 2018 г. 23:47 ч.
      2
      Най-доброто смазочно масло - изсушаващо масло!
  10. А. Волк
    #17 А. Волк госта 1 октомври 2018 01:27
    1
    На първо място, не охладител, а охладител. Второ, вижте каква мръсотия имате в PSU! Просто хлебарки не започнаха. Лагерът е естествена специална грес. Изсипете лявото масло „на допир“, като не виждате къде наливате -
    най-сигурният начин да го изкопаете. Извадете PSU от компютъра, разглобете го и го вакуумирайте за 15-20 минути и няма затруднения. Тогава той няма да вдига шум.
  11. sisadmin
    #18 sisadmin госта 3 октомври 2018 г. 23:55 ч.
    1
    Най-добрата наслада за PC феновете е слънчогледовото масло, веднъж намазано и вкарано!
    1. JKTU
      #19 JKTU госта 4 ноември 2018 г. 12:09 ч
      1
      слънчогледово и силиконово масло е по-добро и по-трудно
  12. JKTU
    #20 JKTU госта 4 ноември 2018 г. 12:07
    1
    необходимо е да се развие почистване на захранването и смазване това, което правите грешно, може да изгори
  13. Al
    #21 Al госта 16 декември 2018 г. 2:06 ч.
    0
    Zvizdets. в тази статия (особено на снимката) е възможно само да се организира залепването на прах. Особено когато вземете предвид, че тампоните там понякога са нечувани - просто са запечатани и течна грес ще изтече навън, понякога гума, а понякога и глуха пластмаса.
    И ако те също пропуснат вида на маслото, тогава ханът е към захранването и евентуално към компютъра. Що се отнася до гъстата силиконова грес, хората пишат правилно, не е толкова трудно да я намерите.
  14. AlekseyV
    #22 AlekseyV госта 28 декември 2018 21:07
    0
    Разглобете и сложете малко по оста с лагера на бебешкия крем. Забравете за дълго от шума, ако лагерът не е мъртъв)
  15. радар
    #23 радар госта 31 януари 2019 г. 10:00 часа
    0
    Това е доста ефективен съвет, но бих искал да го коригирам към по-добро.
    1. Маслото, посочено от автора на снимката, е по-добре да не се използва. Използвайте трансмисионно масло, то има много по-добра адхезия към материалите на оста и лагера на охладителя, а освен това е по-дебело и държи по-добре в пропастта.
    2. В много охладители оста е затворена с пластмасов капак, който спринцовката няма да пробие.
    3. Много по-ефикасно е да извадите охладителя, да отстраните стикера и капака, с игла, да премахнете разделения задържащ пръстен от оста и да премахнете работното колело, като внимавате да не загубите пластмасовите и гумените пръстени по оста. Изплакнете оста и втулката с алкохол или разтворител, като премахнете остатъците, износвайте продукти и стара грес. След това сглобяваме охладителя назад, свързваме го към източника на захранване и поставяме редукторното масло в лагера. Уверете се, че охладителят е безшумен.Поставете корицата на мястото си, вместо родния стикер използваме парче електрическа лента. Ако лагерът не работеше дълго време без смазване, тогава той ще работи година или две до следващото разглобяване.
  16. Режа това от самото си начало
    #24 Режа това от самото си начало госта 14 юли 2019 г. 19:48 ч.
    0
    и след това неприятности

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини