Направи си сам
Майсторски класове, инструкции, полезни съвети, рецепти.
Все по-често хората изоставят живото дърво за новата година, искайки да спасят природата. Но какви са новогодишните празници без коледното дърво или бор, основният им символ? Красивите изкуствени коледни елхи често струват небето големи количества и дори изглеждат твърде банални. Можете да създадете оригинална декорация за дома и дори малко коледно дърво на ръка, като харчите малко количество за материали, както и да отделите малко време и да имате търпение.

За да създадем малка смърчова клонка от мъниста, трябва:
- 20-25 грама зелени мъниста;
- намотка от жица;
- конци или флористична лента (за навиване на багажника);
- ножици или щипки.

Вземете парче тел с дължина около 30-40 сантиметра. Ние събираме едно мънисто и го поставяме приблизително в средата, сгъваме телта наполовина, така че топчето да е до сгъвката и изтегляме двата края на жицата през 14 мъниста. Броят на мънистата може да бъде всякакъв, в зависимост от това колко дълго искате да направите игли. Издърпваме мънистата към първото мънисто и ето първата ни игла.

Клонче от смърч на мъниста


Взимаме единия край и събираме 15 мъниста. Не докосваме последното топче, което сме въвели, и се връщаме към останалото с тел, създавайки втора игла. Това трябва да се случи.

Клонче от смърч на мъниста


По същия начин правим още две или три игли, за да направим „лапа“.

Клонче от смърч на мъниста


За върховете на клонките правя лапи с пет игли, в други случаи - с четири. Можете да направите игли отделно, по-късно да ги съберете в лапи или веднага в клонки, но този метод не ми харесва, тъй като клоните са твърде обемни поради голямото количество тел и е неудобно да се работи с тях.
След като сте направили поне пет „крака“, опитайте се да ги поставите в клонка. Свикнах да събирам клонки според схемата, като добавях по един крак във всеки „ред” (тоест в горната част на клонката ще има една с пет игли, след това две с четири игли, след това три и т.н.). Ако тази опция не ви харесва - експериментирайте!
След като изберете идеалния начин за подреждане на елементите в клона и създаване на достатъчен брой „лапи“, пристъпваме към връзката. Можете просто да завъртите всичко заедно, но в коледните елхи не ми харесва искрянето на жицата изпод буйното зелено на иглите. За да скрия цвета на жицата и да закрепя сигурно парчетата от клона, използвам конци или флорална лента. В моя клон ще има няколко малки и си струва да ги увивате поотделно, като се започне от върха.

Клонче от смърч на мъниста


Клоните са готови и е време да започнете да оформяте голям клон.

Клонче от смърч на мъниста


Интересен резултат ще получите, ако закрепите малки клони в един вид букет и поставите във ваза - отдалеч изглежда като миниатюрно копие на истинско иглолистно дърво. Обичам да закрепвам клони на различни нива. Не бързайте, усукване на клоните заедно - нишката лесно се заплита в игли. Още малко търпение - и вуаля, нашата клонка е готова!

Клонче от смърч на мъниста


Техниката, която ви казах, се нарича "тъкане на игли". С негова помощ можете не само да създадете малко коледно дърво или коледен венец, но и да допълвате обикновена декорация или да украсите малка чанта. Основното е да сте креативни и да не се страхувате от експерименти!
Коментари (0)

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини