Направи си сам
Майсторски класове, инструкции, полезни съвети, рецепти.
» » »5 и 12 волтов домашен генератор
"Ослепих те от това, което беше ..." :)
Никой не се е сблъсквал със ситуация, в която смартфонът се кълне обилно при изтощена батерия и светлината се изключва, тъй като късметът ще го има? Мисля, че много. Или същата история с любимия ви нетбук, който има мощност 12 волта? Или имате нужда от автономен източник на светлина, който е възможно най-независим от наличието или отсъствието на напрежение в мрежата? За съжаление, да помисля за създаването на такова устройство направи гражданската война, която вече продължава почти на прага на къщата ми :(
Слава Богу, знам как да се справя с поялник, в килера има цяла кутия електронни боклуци, които няма къде да отидат и е жалко да го изхвърлите, а след това от мрежата се появи видео с подобно създадено от човека чудо, от което във всички посоки се забиват превключватели, болтове и контакти. Но работи, и се получи чудесно! Ето, мисля, точно това, от което се нуждаете. Авторът на видеото специално не разкри схемата, но не е твърде сложна. Извинявам се, художникът от мен от думата "лошо" :)

схема

Домашен генератор

Домашен генератор

Домашен генератор

Домашен генератор


Като случай използвах китайска лампа Delux REL 500LED, която беше убита при две години работа

Домашен генератор

Домашен генератор

Домашен генератор

Домашен генератор


Батерията там, вместо стандартните 4 часа, държеше максимум 15 минути, но реших да не го изхвърлям от естествения женски хамстер, а да го допълня с две батерии от мъртви мобилни телефони. Резултатът беше достатъчно капацитетна батерия, която да работи цяла нощ в режим на нощна лампа. Стъпковият мотор от стария матричен принтер се намира в долната част на кутията. Диодните мостове могат да бъдат сглобени независимо от диодите на Шотки 5818 или да бъдат разкъсани от стари фенери, но аз използвах готови сглобки в един пакет 2W10. Единственото нещо, което трябваше да купя, бяха два кондензатора с общ капацитет 11 000 микрофарада и стабилизатори на напрежението 7805 и 142EN8B, нямаше такива части на моя бълха пазар. Кондензаторът C3 е взет от старо зарядно. Трябваха ми и два трипозиционни превключвателя, единият от които беше любезно осигурен от изкормена лампа, а другият беше заимстван от стар фенер и няколко метра тънка двуцветна жица. Това, което не открих, беше тренировката. Някой от роднини взел „за временно ползване“, но така и не се върнал. Но необходимостта от изобретения на хитрост, при наличието на самонарезни винтове, поялник и море от електрическа лента, въпросът беше решен без него.

Домашен генератор


Това е всичко. Зависи само от схемата и изпълнението.

От самото начало не исках да закача фенерче в калъфа. Там няма много място, но светодиодите също се затоплят. Затова реших да направя заключение от 5 волта към USB порта и лампите на съответните щепсели. Между другото, имаше използване на отстранения LED панел и се оказа ярка лампа.


Домашен генератор

Домашен генератор

Домашен генератор


Един недостатък - за около 40 минути панелът седи наполовина батерията. Направих и нощна лампа и обикновена лампа на гъвкави крака. 12-волтовият изход е монтиран към конектора, от който в предишен живот се е захранвало захранването на лампата. Валът на стъпковия мотор се вписваше перфектно в отвора за нокътя, леко разширен от ножа (икономичните китайци планираха да окачат лампата на стената), но дупката за щифта на зъбния механизъм трябваше да бъде разтопена с поялник, като едновременно се скараха забравителни роднини. Нищо, управлявано. А лостът на предавката, направен от фрагмент от велосипедна спица, и парче тънка пластмасова тръба.
Лампата и зарядното работеха правилно, батерията от двигателя се зареждаше доста весело, както съобщава зеленият светодиод. Между другото, тя не само сигнализира за зареждане, но също така не позволява кондензаторите да "издърпат" от батерията. И тогава се чувствах мързелив всеки път в продължение на половин час, за да завъртя дръжката. Разглобявайки изродката си, аз запоех друг USB порт, взет от удължителния кабел, изтрит от котка, и споех USB щепсела от същия кабел към старото зарядно от мобилния телефон. И зарежда устройството перфектно при наличието на 220 волта в мрежата. Единственото условие е превключвателят "5v - 12v" да бъде в това неутрално положение. На тези снимки генератор, зарядно устройство, верига и комплект лампи "за всички случаи", включително 12-волтова LED лента.

Домашен генератор

Домашен генератор

Домашен генератор


В допълнение, напълно работещ китайски акумулаторен фенер беше изваден от чекмеджето с презареждане от мрежата. "Сякаш" - тъй като тапата беше ясно събрана от сляп китайски човек на нощна смяна: тези мъничета по принцип не достигнаха до един изход. Хвърлих щепсела, кондензатора и диодния мост в съкровената кутия с боклуци, те пак ще дойдат по-удобно, USB портът беше запоен директно към батерията и го залепих на мястото на щепсела. Зарежда се както от генератора, така и от електрическата мрежа и зарежда мобилните телефони с батерия не повече от 1300 милиампета / час. Наистина свети 8 часа, въпреки че тук китайците не са се заблудили ...
Има планове за изграждане на външна батерия за 12 волта, но това ще бъде съвсем различна история ... :)
Коментари (4)
 1. arietis.sat
  #1 arietis.sat госта 11 ноември 2014 02:37
  2
  Също така ангажирани с такива устройства, по-мощни. Нещо, необходимо и полезно, когато у дома няма електричество. Готови сте да споделите опит и най-добри практики с автора на статията.
 2. Елочка Огрета
  #2 Елочка Огрета госта 1 декември 2014 г. 00:01
  3
  Цитат: arietis.sat
  Също така ангажирани с такива устройства, по-мощни. Нещо, необходимо и полезно, когато у дома няма електричество. Готови сте да споделите опит и най-добри практики с автора на статията.


  Наистина бих се радвал на помощта ви. Трябваше да направя това устройство "на коляното" от това, което лежеше в кутията. Да, силата му е малка. Ако ми кажете как да го увелича, благодаря предварително.
 3. Victor)
  #3 Victor) госта 13 януари 2015 02:57
  1
  Е, как?) Силата му, в сантиметри?
 4. Аматьорски танцов танц
  #4 Аматьорски танцов танц госта 29 септември 2017 г. 23:08
  0
  Харесвам вашите майсторски класове !!! И за да увеличите мощността, направете бобина от тел, първо слой от дебела тел, след това по-тънък от жицата и 3 слоя много тънка тел, спойка 2 и 3 слоя и добавете рамка от намагнетизирани плочи.

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини