Направи си сам
Майсторски класове, инструкции, полезни съвети, рецепти.
» » »Ремонт на комутационно захранване
Видеокамерите, като колите, вече престанаха да бъдат луксозни стоки и преминаха в категорията на необходимите устройства. Но ако самата видеокамера е произведена ефективно и нейната повреда без външни причини е рядко явление, тогава при захранването към тях всичко е точно обратното - те "горят" със завидна постоянство. И ако купуваме зарядното от мобилни телефони без колебание, тогава закупуването на захранващо устройство за правилното напрежение и ток може да доведе до някои проблеми.

Въпреки това, неуспешното превключване на захранването често може да бъде възстановено самостоятелно.

захранващ блок


На снимката - неизправност на комутационното захранване, модел FC-2000. Изходното напрежение на PSU е 12 волта при натоварване до 2 A, което е напълно достатъчно за захранване на една или две камери. След две години и половина работа денонощно на нейния изход, напрежението изчезна напълно.

отворете блока


Отваряйки случая на дефектен PSU, намираме платка с инсталирани на нея части - сред тях електролитен кондензатор с капацитет от 10 до 47-68 μF и с работно напрежение 400-450 волта; в заключенията му дори след няколко минути остава достатъчно голям заряд. Следователно, на първо място, е необходимо да се късо съединяват заключенията му чрез съпротивление от няколко kOhms и мощност над 0,5W. Не е възможно да се свърже директно клемите на кондензатора, това може да го повреди. На снимката в червения правоъгълник е точно този детайл. Тъй като дъното на кондензатора е подуто, можем да кажем, че е открита първата неизправност.

открита неизправност


В допълнение към споменатия по-горе кондензатор за изправителен филтър, компоненти като предпазител, изправител мост (може да се монтира изправител или четири отделни диода, както е на снимката) и транзисторен ключ - те са затворени в зелени правоъгълници на снимката.

кондензатори


Работното напрежение на новия кондензатор не трябва да бъде по-ниско от това, за което е проектиран сменяемият. За проверка можете да направите с по-малък капацитет, но за да осигурите нормалната работа на захранването, този параметър трябва да бъде един и същ или по-висок с една позиция (т.е. капацитетът от 33 μF може да бъде увеличен до 47 μF).

проверете пулсовия блок


Тъй като в описания случай детайлите на високоволтовия токоизправител и транзистора се оказаха работещи, ние подаваме мрежовото напрежение към неговия вход. Ако трябваше да смените диодите или транзистора, първото включване на захранването трябва да се извърши чрез последователно свързана лампа с нажежаема жичка с мощност 25-40 W - поради това, при наличие на скрити неизправности, величината на тока, протичащ през първичните вериги на захранване, няма да бъде фатална.

Свързваме волтметър към клемите - напрежението е в нормални граници. Обаче, след като свърза дори и малък товар, изходното напрежение започна да се променя стъпаловидно от 5 до 11 волта, което показва неизправност на стабилизиращите вериги.

споен кондензатор


По-нататъшната проверка показа неизправност на друг електролитен кондензатор, инсталиран в схемата на оптроните на PC 817.

проверите


Съдейки по снимката, кондензаторът загуби около 90% от капацитета си.

Ремонт на комутационно захранване


След като инсталирате нови части, старателно измийте остатъците от флюс (колофон, паста за спойка и др.) С ацетон или алкохол, за да избегнете текущи течове и възможно разрушаване и изгаряне на материала на дъската.

Ремонт на комутационно захранване


Отново проверете захранването. Този път към заключенията му е свързана автомобилна лампа с мощност 21 W и консумационен ток около 2 ампера - захранващият блок е проектиран за такъв номинален работен ток.Както се вижда от снимката, той се справи със задачата си „отлично“, светлината светва ярко, освен това, той успя да спести 200-300 рубли и времето, което щеше да бъде изразходвано за търсене на ново захранващо захранване.
Коментари (4)
 1. Алекс
  #1 Алекс госта 24 октомври 2016 г. 19:20 часа
  6
  БЛАГОДАРИМ ВИ!
 2. ДЖОН
  #2 ДЖОН госта 30 август 2017 г. 07:07 AM
  3
  Добре.
 3. Иванов Н.
  #3 Иванов Н. госта 6 февруари 2018 г. 20:55
  1
  Страхотна тема. Благодаря! Успех!
 4. Гост Виктор
  #4 Гост Виктор госта 22 април 2019 г. 17:25
  0
  Страхотна тема! Огромна заявка, не пръскайте върху дребни неща, а повече за същността на схемата.

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини