Направи си сам
Майсторски класове, инструкции, полезни съвети, рецепти.


За ефективно изсушаване на обувките е необходим постоянен приток на по-топъл и следователно по-малко влажен въздух от околния въздух. Според този принцип предлаганата сушилня работи, схемата на която е показана на фиг. 1. Резистори R1 - R12 се използват като нагревателни елементи. Вентилатор ги издухва и нагрятият въздух влиза в обувките през въздуховодите.


Захранващото напрежение към постояннотоковия мотор M1 на вентилатора се подава през изправител мост VD1-VD4, така че устройството да може да се захранва от източник на постоянен и променлив ток (в последния случай кондензаторът C1 изглажда пулсацията на изправеното напрежение).


Конструктивно сушилнята се състои от отоплителна камера и две въздушни тръби, поставени в обувките. Отоплителната камера е изработена от пластмасова разклонителна кутия с размери 100x100x35 mm, предназначена за електрическо окабеляване. В капака му се изрязва отвор с диаметър 70 мм, а отвън се фиксира вентилатор от захранващия блок на персонален компютър (фиг. 2) и двуконечен щепсел за свързване на източник на захранване. Вентилаторът е инсталиран така, че да изпомпва въздух в кутията. Останалите елементи са монтирани от задната страна на капака (фиг. 3): резистори R1 - R12 - над отвора на вентилатора (за издухване на въздух), и диоди VD1 - VD4, кондензатор С1 и резистор R13 - до стената на капака (след проверка на устройството за тяхната ефективност за предпочитане трябва да бъде фиксирана с горещо лепило).


Отворите за въздуховодите се изрязват в страничната стена на корпуса. Удобно е да използвате пластмасови (неармирани) водопроводи с вътрешен диаметър 3/4 инча (19 мм). Те могат лесно да се обработват с прости инструменти, а при нагряване могат да се деформират (огънат). Изрязване на две заготовки с желаната дължина. в единия край на всеки от тях с остър нож се прави разрез до около половината от диаметъра, а на разстояние около 60 мм един от друг се пробиват два отвора за фиксиране на винтове.


След това, пробивайки същите отвори в дъното на кутията, въздуховодите се закрепват към нея с винтове и гайки МЗ (фиг. 4). Противоположните им краища след нагряване над газова (или електрическа) печка могат да бъдат огънати под желания ъгъл. За по-добро и по-равномерно изпускане на въздух е препоръчително да пробиете няколко отвора с диаметър 4 ... 5 мм в стените на тръбата. Появата на сушилнята в работно положение е показана на фиг. 5.

В сушилнята можете да използвате резистори C2-23, MLT с разсеяна мощност 2 W и оксиден кондензатор K50-35 или подобен импортиран; диоди - всеки токоизправител с малък размер с постоянен ток най-малко 200 mA и обратно напрежение най-малко 50 V (възможно е да се използва готов блок за изправяне, например KTs407A). Източник на енергия, както беше споменато, на постоянен или променлив ток с изходно напрежение 12 ... 14 V при ток на натоварване най-малко 3,5 A. Подходящ, например, захранване от персонален компютър или понижаващ (220/12 V) трансформатор за халогенни лампи , Скоростта на вентилатора се регулира от избора на резистор R13 (не трябва да се задава j възможно най-високо, тъй като това ще доведе до намаляване на температурата на подавания въздух).


Допълнително развитие на устройството може да бъде автоматизирането на процеса на сушене, например, въвеждането на система за регулиране на температурата или таймер, който изключва сушилнята след определено време.


Източник: Радио 9`2008
Коментари (2)
 1. Валентин
  #1 Валентин госта 26 октомври 2014 г. 11:46
  2
  Опитах го. Налягането на въздуха е малко на изхода. Съпротивлението е голямо.Въздухът на въздуха се извършва както надолу, така и от вентилатора назад.
 2. 1
  #2 1 госта 6 март 2018 13:11
  1
  за обувките е достатъчно просто да изгоните въздуха и да изсъхнете до стайните индикатори. Топъл въздух - не можете:
  1. Гъбички и др.
  2. Лепилото се разминава, кожата се напуква и т.н.

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини