Направи си сам
Майсторски класове, инструкции, полезни съвети, рецепти.
» » »Индикатор на сондата без батерии
Най-простите работни места, свързани с електричеството, са трудни за изпълнение без измервателни инструменти.
Не е необходимо да се измерват параметрите на електрическата верига с тестер, в много случаи е по-удобно да се направи с универсална сонда, която заразява присъствието на тези параметри с помощта на светлинни сигнали. Това е напълно достатъчно за удобна и безопасна работа с електрически вериги.
Разглежданата схема на сондата на индикатора не съдържа батерии. Вместо енергията, която обикновено се използва в сондата на батерията, тя използва енергията на зареден кондензатор.

Функционалност.
Сондата ви позволява да контролирате наличието на променливотоково и постояннотоково напрежение в диапазона от 24 до 220 V, да провеждате непрекъснатостта на електрическата верига със съпротивление до 60 kOhm и да определите полярността в постояннотоковите вериги.
Когато сондите XP1 и XP2 са свързани към източник на постоянен ток в съответствие с входната полярност, зеленият светодиоден HL1 светва, което показва не само наличието на постоянно напрежение в контролираната верига, но и наличието на плюс в точката на допир на XP1 сондата.
Промяната на полярността на сондите в противоположна причина свети червения светодиод HL2, което в допълнение към наличието на напрежение показва контакт с плюса на сондата HP2.
При наблюдение на променливотоковото напрежение и двата светодиода светят едновременно.
Непрекъснатостта на веригата по време на разговор се обозначава с осветяването на червения светодиод HL2.
Тази информация може да бъде получена само с два светодиода, вградени в тази проста индикаторна сонда.

верига на сондата на индикатора


Дизайн на сондата.

Радио компоненти. За да внедрите устройството, трябва да закупите или да намерите в инвентара си следните подробности:
Резистори R1-220 kOhm и R2-20 kOhm, мощност 2W, R3-6.8 kOhm;
Светодиоди HL1 - AL 307G, HL2 - AL 307B;
Диоди KD2 - VD5 - KD103 (възможна замяна на KD 102);
Ценеров диод VD1 - KS222ZH (възможна подмяна на KS220Zh, KS522A);
Кондензатор C1 - K50-6 1000x25.

Жилища. Изборът на случая трябва да се обърне специално внимание - удобството на работа с сонда зависи от нейната конфигурация и размери. Нека разгледаме два варианта на случаите. В първата версия се използва капакът на релето, във втория - случаят с неизвестна джаджа.

тяло на сондата


В случаите се правят дупки за изхода на проводника с помощта на сондата XP2, инсталират се светодиоди (само за първата опция) и XP1 сонди са прикрепени.
Такса. Размерите на кутията определят геометрията на дъската. Монтажът може да бъде монтиран, но това не е трудно да се направи на печатна платка. Всички радиокомпоненти (с изключение на светодиодите в първата версия) са монтирани на платка, която е монтирана вътре в кутията.

табела с индикатори

изглед отдолу на дъската


След инсталиране на платката в кутията и запояване на проводниците към сондите XP1 и XP2, сондите - индикатори са готови да работят. Устройството не е необходимо да се регулира.
Времето за зареждане на кондензатора на сондата при напрежение в диапазона 220-24V е 3-25 секунди. Времето за разреждане на кондензатора с късо съединение на сондата на сондата е най-малко 2 минути.
индикатор на сондата
Коментари (1)
  1. сперма
    #1 сперма госта 7 юни 2019 г. 11:20
    0
    R1 = 220k? Извинявам се, но вероятно допълнителна нула, в противен случай токът през HL2 (U-мрежи / R1) няма да надвишава 1mA. Благодаря за схемата!

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини